УПУТСТВО ЗА УПОТРЕБУ: Ево како се користе апарати на семафорима у Београду - пешаци, ово морате да знате!

С. Б. М.

16. 04. 2021. у 15:30

ИАКО су широм града семафори увелико проговорили, па се чује: "Стисните тастер да бисте прешли улицу за зелено светло", суграђани се нађу у чуду.

УПУТСТВО ЗА УПОТРЕБУ: Ево како се користе апарати на семафорима у Београду - пешаци, ово морате да знате!

праватна архива

Гледају семафор који говори, као и жути уређај на њему, али им није јасно где би требало да тастер притисну.

Пешаци често стоје и по неколико минута на прелазима чекајући зелено светло, а кад оно изостане, улицу прелазе на црвено. Тако је на семафору код зграде Борбе у Дечанској, у Рузвелтовој код Новог гробља, али и на другим локацијама.

Из Секретаријата за саобраћај кажу да би систем за адаптивно управљање саобраћајем правилно функционисао и управљао саобраћајем у складу са тренутном ситуацијом, неопходно је да учесници науче да га правилно користе.

- Постоје две врсте пешачких тастера. Они који емитују звук намењен слепим и слабовидим лицима. Звук се активира притиском на дугме са доње стране уређаја (као што је приказано на слици 1). Други је тастер који служи и за најаву пешака и који емитује звук намењен слепим и слабовидим лицима. За прелазак улице потребно је притиснути тастер који се налази на уређају на стубу семафора. Након што пешак притиском активира тастер, после одређеног временског периода добиће зелено светло. (Активирање пешачког тастера приказано је на слици 2.) - кажу у Секретаријату.

Фото: С.М.

Уколико пешак не притисне тастер систем неће имати праву информацију и неће моћи да реагује на прави начин, па се може десити да пешак не добије зелено светло.

Зато при доласку на раскрсницу, дајте семафору знак да сте ту. Будите стрпљиви и сачекајте неколико тренутака. Сам стисак на тастер не значи да одмах зелено светло мора да се појави, пошто и другим учесницима у саобраћају морају да се испуне "захтеви".


МОДЕРНИЗУЈУ 322 РАСКРСНИЦЕ


У БЕОГРАДУ је тренутно у току реализација пројекта модернизације светлосне саобраћајне сигнализације на 322 раскрснице. Овим пројектом се на постојећим семафоризованим раскрсницама уводи систем адаптивног управљања саобраћајним токовима, чија је основна суштина прилагођавање рада семафора саобраћајним оптерећењима на мрежи, у реалном времену.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Nena

17.04.2021. 01:35

U vreme koronavirusa i nije baš pametno pritiskati taster na tim uređajima. Nije to najbolje rešenje. Trebalo je uvesti beskontaktne uređaje, ako takvi postoje. To bi bilo higijenski. Ovo sigurno nije.

Đorđe

17.04.2021. 09:19

Какви додатни тастери људи да ли сте ви нормални, па то је додатни ризик за пренос зараза. То је минимум 600 људи дневно додирује исти тастер. О каквим мерама за сузбијање будућих епидемија да причамо након тога.