ШТЕТА 700.000 ДИНАРА: Кућа Николе Пашића опљачкана 11. пут, умало да изгори, без одговора питање - како је сачувати?! (ФОТО)

М. СТАНОЈКОВИЋ

15. 04. 2021. у 10:40

КУЋА некадашњег политичара и председника Владе Србије и Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца Николе Пашића, у Француској 21, само пуком срећом избегла је да буде колетарална штета пожара који је у понедељак увече избио у шупи у склопу напуштене куће на броју 19.

ШТЕТА 700.000 ДИНАРА: Кућа Николе Пашића опљачкана 11. пут, умало да изгори, без одговора питање - како је сачувати?! (ФОТО)

Фото Ж. Кнежевић

Ватра није стигла до овог културног добра, али јуче се нашло на мети провалника. Причињена је материјална штета од око 700.000 динара. Полиција је у њој, како сазнајемо, затекла мању групу миграната.

Радове на реконструкцији овог здања на Старом граду комшијски и немар надлежних сваки пут је вратио корак уназад. За последње три године, кућа је обијена 11 пута, укључујући и јучерашњи.

- Око пола седам ујутру упали су у кућу, обили прозоре и врата и разбили стакло - каже за "Новости" Предраг Петровић, директор фирме "Скилсет" која обнавља Кућу Николе Пашића. - Оштећена су врата, а украли су и алат који су мајстори користили за молерске радове у унутрашњости објекта. Полиција је извела мигранте који су упали у кућу и привремено се стационирали.

Иако су извођачи радова више пута упозоравали власнике напуштеног комшијског објекта да су се овде настаниле придошлице, осим спорадичне интервенције полиције, није ништа урађено да се они трајно иселе.

- Више пута смо слали примедбе власницима куће на броју 19, а то су неке две ревизорске куће, да имамо проблем са мигрантима који су се ту доселили - објашњава Петровић. - Они су и у понедељак под дејством алкохола изазвали тај пожар, а сва је срећа да нико није повређен и да се ватра није проширила на кућу Николе Пашића. На тај начин не само да би била причињена огромна штета кући, нашим досадашњим радовима на обнови, већ би било бесповратно оштећено културно наслеђе Града.

Пожар је у понедељак избио у помоћним просторијама напуштеног објекта у Француској 19, који ће, према урбанистичком пројекту, бити срушен и на том месту биће саграђен гарни хотел са четири звездице. Објекат је руиниран и небезбедан за посетиоце, а својим стањем и чињеницом да у њему неовлашћено обитавају станари, прети да угрози и кућу Николе Пашића.

Како су се уверили репортери "Новости", у овом пожару је изгорела ограда здања из Француске 19, а зградиште се "лепи" уз зидине културног добра. На питања која смо упутили Граду поводом овог случаја, одговоре нисмо добили, док нам је из Завода за заштиту споменика културе речено да су констатовали да објекат под заштитом није захваћен пожаром.

Ипак, шта ће они као надлежна служба, упркос томе што је објекат приватно власништво, учинити по питању даље заштите, која је по свему судећи, угрожена, није речено.

- У пожару који се десио у улици Француска 19, после одласка на терен стручних служби установљено је да је горела гаража - помоћни објекат у коме су често боравили мигранти и бескућници - кажу у Заводу за заштиту споменика културе. - Том приликом није угрожен споменик културе "Кућа Николе Пашића".

САГРАђЕНА 1872. ЗА БРАћУ ЏАНГА

ПОРОДИЧНА кућа са баштом у Француској 21 саграђена је 1872. године за браћу Џанга, Николу и Косту, дорћолске трговце. После њихове смрти, кућу је на јавној лицитацији купио српски политичар и државник Никола Пашић 1893. године. Последњих 25 година је неусељена и руинирана. Њен власник одлучио је да је прошле године обнови, а дозволу за радове издао је Завод за заштиту споменика културе, будући да се налази под заштитом. Досад је сређена фасада, а тренутно се завршавају унутрашњи радови. Очекује се да након тога буде претворена у спомен-дом Николе Пашића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)