ОДЛИЧНЕ ВЕСТИ ЗА БЕОГРАЂАНЕ! Закон о метроу је у завршној фази, почетак изградње 1. новембар

Novosti online

13. 04. 2021. у 21:54

ЗАМЕНИК градоначелника Горан Весић изјавио је за РТС да се израда Закона о метроу и градској железници налази у завршној фази.

ОДЛИЧНЕ ВЕСТИ ЗА БЕОГРАЂАНЕ! Закон о метроу је у завршној фази, почетак изградње 1. новембар

Фото: Новости

–Закон ће у наредних неколико седмица наћи у скупштинској процедури. Закон с  Градом Београдом припрема Министарство грађевине и инфраструцтуре, као и Министарство финансија. Усвајањем тог закона биће прецизирана сва техничка и регулаторна питања, с намером да изградња метроа у Београду почне 1. новембра, како је и најављено – указао је Весић.

Он је додао да се у међувремену ради експопријација земљишта на Макишком пољу.

–Тај посао заједно обављају Град Београд и Република, како би све било спремно да 1. новембра почне изгерадња Београдског метроа, а који је обећан још 1971. године. Преговара се и о унапређењу мреже БГ воза, који ће 2027. године повезати Панчево, Сурчин, Обреновац, Лазаревац, Младеновац, Сопот, Барајево и све друге београдске општине, изузев Гроцке са центром града – навео је Весић и додао да ће ширењем трамвајских линија, шински систем постати доминант систем превоза у престоници, преноси Беоинфо.

Када је реч о увођењу речног превоза, Весић је прецизирао да је он кроз измену Одлуке о јавном превозу уведен у систем јавног превоза.

 –У међувремену су урађене две студије које су показале оправданост речног превоза у Београду. Дефинисане су станице код Капетаније у Земуну, у Крњачи код Панћевачког моста, такође на Дорћолу, Београду на води и Београдском сајму -  навео је Весић.

Истакао је да је на прошлој седници Скупштине града донесена одлука о неопходности партнерства у реализацији тог посла.

–Како би се кренуло са речним превозом  потребно је бар две године. Али то ћемо сигурно остварити, јер Београд има две реке и скоро 200 километара обале. Нема разлога да не користимо речни саобраћај као начин превоза – закључио је Весић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)