ГОРАН ВЕСИЋ: Циљ је да се у Београду вакцинише 750.000 грађана

Novosti online

13. 04. 2021. у 19:37

ЦИЉ је да се у Београду вакцинише 750.000 грађана, што је око 57 одсто пунолетне популације, изјавио је данас заменик градоначелника Горан Весић.

ГОРАН ВЕСИЋ: Циљ је да се у Београду вакцинише 750.000 грађана

Фото: Беоинфо

Он је, за Београдску хронику истакао да је сигуран да ће тај резултат бити остварен у наредних месец дана.

–Када том броју додамо и људе који су прележали корона вирус, односно који имају антитела верујем да ћемо бити близу колективног имунитета, али о томе ће последњу реч дати Градски завод за јавно здравље – нагласио је Весић.

До јуче је у Београду, како је прецизирао, вакцинисано 535.000 људи или 38 одсто пунолетних грађана, док их је ревакцинисано 358.191, што је 25,5 одсто.

– Сваки трећи Београђанин је вакцинисан, а сваки четврти ревакцинисан. На Врачару, Старом граду и Савском венцу више је од 50 одсто грађанки и грађана вакцинисано, док је на Новом Београду вакцинисано скоро 47 одсто – указао је Весић.

Он је истакао да је на Старом граду у популацији између 18 и 49 година вакцинисано 40,2 што је, према његовим речима, рекорд у Србији. На Врачару је тај број у поменутој популацији 37 одсто, а на Савском венцу 36 одсто, указао је заменик градоначелника.

–У популацији између 65 и 74 године на Савском венцу је вакцинисано 79,19 лица, на Старом граду је тај број 78 одсто, на Врачару и Новом Београду је 75 одсто, у Раковици 71 одсто и Чукарици 69 одсто. То су фантастични резултати јер смо тиме заштитили оне који су најугроженији – навео је Весић и додао да је вакцинација једини начин да изађемо из ове кризе и вратимо нормалном животу.

Делимично попуштање мера је директно везано за пад броја заражених и повећање броја вакцинисаних, указао је заменик градоначелника.

–У Београду је та ситуација битно боља него у неким деловима Србије. Ако се настави овај тренд вакцинисаних, сигурно ћемо доћи у ситуацију да веома брзо омогућимо рад и затворених делова угоститељских објеката – указао је Весић.

Истакао да ће у мају сви закупци пословног простора у власништву Града Београда бити ослобођени плаћања кирије за тај месец. Њих је, како је прецизирао 441. лице које изнајмљује око 40.000 метара квадратних.

–Тражи се начин како да се угоститељи ослободе плаћања закупа за баште за један или два месеца. И на тај начин помогнемо им да се мало опораве од ове кризе. Влада је обезбедила и посебан пакет помоћи за угоститеље, а ми као Град дајемо додатни допринос  – закључио је Весић. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)