КРАДУ СТРУЈУ, ИСПРЕД КУЋА СМЕЋЕ: Становници нехигијенског насеља на Бежанијској коси раде шта хоће, реакција надлежних без резултата (ФОТО)

Ш. МАРОВИЋ

13. 04. 2021. у 14:02

ИСПОД моста у улици Марије Бурсаћ на Бежанијској коси станари нехигијенског насеља које је ту никло, годинама краду струју са оближњих стубова јавне расвете.

КРАДУ СТРУЈУ, ИСПРЕД КУЋА СМЕЋЕ: Становници нехигијенског насеља на Бежанијској коси раде шта хоће, реакција надлежних без резултата (ФОТО)

Фото: Ж. Кнежевић

Како су се уверили и репортери "Новости" каблови су уредно развучени дуж целог потеза, а кутије на бандерама девастиране.

Проблем са којим се сусрећу житељи овог дела града траје више од 15 година, а решење се не назире. Краткорочне интервенције не доносе резултате, па се после одласка надлежних стање брзо врати на старо.

- Ситуација са нехигијенским насељем се све више погоршава, јер су досељавања становника на ову локацију велика - истиче за наш лист добро обавештен извор. - Полиција је небројено пута посећивала овај део града, приводила одговорне појединце, али се све на томе завршавало. Писане су и кривичне и прекршајне пријаве, ипак проблем није решен до данашњег дана. Чак је покушавано да се на стубове постави јачи напон, који би осујетио крађу струје, али ни то није помогло. Неколико пута је обијена и оближња трафостаница, где су и мајстори веома опрезни.

Житељи нехигијенског насеља у овај део Бежанијске косе махом су се доселили пре више од 20 година, пошто се овде раније налазила пруга, која није у функцији три деценије. Већином живе од сакупљања секундарних сировина, а испред кућа се могу видети велике количине смећа и ђубрета. Такође, сви објекти у насељу саграђени су од лако запаљивих материјала, па постоји опасност да струја не проузрокује њихово паљење.

Фото: Ж. Кнежевић

- Насеље је настало после ратова на Косову и Метохији 1999. године, када се велики број породица иселио са својих огњишта и скућио овде - за "Новости" прича Н. И., житељ овог краја. - Тренутно је у рупи испод моста свој дом пронашло око 150 фамилија, са више од 500 становника. Свега неколико кућа је легализовано и уредно плаћа комуналне трошкове, док су остали прикључени на "дивље".

Крађом струје са бандера јавне расвете ствара се потенцијална опасност за грађане који пролазе овим делом града. Тако је пре неколико дана жена шетала са дететом, када је због кише и влажности терена дошло до кратког споја на једном од стубова. Срећом, избегнута је већа трагедија.

Фото: Ж. Кнежевић

- Водови нису уопште сигурни ни безбедни, то су каблови који су неколико пута надовезани једни на друге - каже наш саговорник. - ЈКП "Јавно осветљење" по пријави дође и искључи нелегалног потрошача и ту се њихова прича завршава. Онда се они брзо поново прикључе на бандеру и тако укруг, а дугорочно решавање проблема није на видику.

Покушали смо да сазнамо од ЕПС више информација о проблему на Бежанијској коси, али су нам они послали допис у ком истичу да немају одговорност за овај случај. Истичу да је то надлежност Оператора дистрибутивног система "Електродистрибуције Србије", пошто они након преношења власништва на Владу Србије послују ван система ЕПС. "Новости" од њих очекују одговор.

Фото: Ж. Кнежевић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)