ЗА ПИЋЕ ВОДА СА ПЕТ ИЗВОРА: Експертски тимови ГЗЗЈЗ у фебруару анализирали узорке са 32 јавне чесме

С. Видачковић

11. 04. 2021. у 07:52

ОД 32 јавне чесме са изворском водом, Београђани могу да гасе жеђ на свега пет. Стручњаци Градског завода за јавно здравље током фебруара узели су узорке и лабораторијски испитали воду са свих престоничких изворишта. "Зелено" светло добила су изворишта Света Петка у Раковици, Хајдучка чесма, Милошев конак, барајевски "Точкић" и Грабовац.

ЗА ПИЋЕ ВОДА СА ПЕТ ИЗВОРА: Експертски тимови ГЗЗЈЗ у фебруару анализирали узорке са 32 јавне чесме

Хајдучка чесма

После основних анализа, надлежни из ГЗЗЈЗ утврдили су да вода са четири извора не задовољава физичко-хемијске критеријуме, док је узорак са 14 чесама микробиолошки неисправан. Они упозоравају да, без обзира на резултате који показују хемијску и микробиолошку исправност, не значи да је коришћење воде са тог изворишта у потпуности безбедно по здравље.

- Здравствена исправност воде на јавним чесмама са изворском водом може бити веома променљива, јер се на њима течност захвата и користи у "сировом" стању, што значи - без претходног пречишћавања и дезинфекције, па сходно томе није препоручено да се користи као основни извор воде за пиће - објашњавају из ГЗЗЈЗ. - Уколико се вода са изворишта носи кући и касније користи за конзумацију обавезно је обезбедити чисту и дезинфиковану амбалажу, држати је у фрижидеру и што пре искористити.

Изнад већине јавних чесама постоје табле са обавештењем да вода није за пиће, које постављају надлежни, после лабораторијских испитивања и решења санитарног инспектора. Поједини несавесни суграђани скидају табле, те из Градског завода апелују на људе да се информишу о хигијенској исправности воде за пиће, пре него што оду на извориште.

Лаборанти нису могли да дођу до Краљеве чесме

ЛИСИЧЈИ ПОТОК

ДО узорка воде са Краљеве чесме у Лисичјем потоку, лаборанти нису могли да дођу јер је, како наводе, ово извориште било потопљено. Такође, занимљиво је да ни драгоцена течност са изворишта код Цркве Света Петка на Калемегдану током фебруара која често једина у граду буде исправна за пиће, овог пута није била, чак ни после филтрирања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)