НАЈБОЉИ И У ОНЛАЈН ИЗДАЊУ: Хор Дечјег културног центра обележава десет година постојања, освојили награду виртуелног фестивала у Москви

А. Војиновић

11. 04. 2021. у 06:47

ХОР Дечјег културног центра овог пролећа обележиће десет година постојања. Овим поводом млади певачи заједно са диригентом Невеном Ивановић у јуну ће одржати концерт у ДКЦБ са посебним музичким програмом на којем ће представити композиције које је хор најчешће изводио.

НАЈБОЉИ И У ОНЛАЈН ИЗДАЊУ: Хор Дечјег културног центра обележава десет година постојања, освојили награду виртуелног фестивала у Москви

Историја хора датира од 1966. године / Фото ДКЦБ

А заједно са њима наступиће и гудачки оркестар, гитариста и пијаниста, као и старији чланови хора, који ће се у последњем делу концерта придружити ансамблу.

- Јубилеј ћемо поред концерта обележити и издавањем публикације о деценијском раду хора, као и снимањем јубиларног спота са нумером "Кад мала деца постану људи" Радета Радивојевића, у којем ће учествовати и родитељи чланова хора - говори за "Новости" диригент хора ДКЦБ Невена Ивановић.

Историја престоничког хора датира од 1966. године када је професор музике и диригент Младен Нешовић основао Хор "Дома пионира", који је наступао пуних 30 година на различитим фестивалима.

- После вишегодишње паузе, на позив Донке Шпичек, тадашње председнице Управног одбора ДКЦБ, пре десет година дошла сам да поново оформимо хор за децу и младе - каже Невена. - Савремени хор окупља децу предшколског и основношколског узраста. Одликују га добра вокална техника, чиста интонација, уједначена боја и музикалност младих извођача.

Малишани који певају у хору ДКЦБ имају иза себе велики број наступа широм земље и света. Препознатљиви по специфичном звуку и "боји" хора, пунили су концертне сале у Француској, Швајцарској, Русији, Белорусији, Бугарској, Белгији, Мађарској, Црној Гори, БиХ и Румунији. Познати су и по акустичним концертима и разноврсном репертоару који обухвата различите жанрове од дечје, филмске, класичне, народне и староградске до духовне музике домаћих и страних аутора.

У витрини хора ДКЦБ налазе се бројне награде и признања међу којима су и прве награде на републичким и међународним хорским фестивалима у земљи и иностранству. Према речима наше саговорнице, најпоноснији су ипак што хор и даље траје и што се квалитет старијих чланова преноси на млађе.

- Издвојила бих најсвежије награде које смо освојили упркос епидемији - награда на међународном онлајн конкурсу "Победа за сва времена" Центра за културу "Радост" из Москве и златна медаља на онлајн хорском фестивалу "Мајске свечаности" у Бијељини - каже Невена.

ДЕЧЈЕ БЕОГРАДСКО ПРОЛЕЋЕ

У НАРЕДНОМ периоду нас очекује специјална ТВ емисија поводом 50 година фестивала "Дечје београдско пролеће" и пет година од обнове фестивала. Поред нашег хора и хора "Чаролија" у програму ће учествовати и Бранко Коцкица, Андрија Милошевић, Тијана Дапчевић, Јелена Томашевић, Бојана Стаменов, Ивана Петерс, Иван Босиљчић, Иван Михаиловић, Буле Гонцић, Миња Субота, Вук Трнавац и Леонтина Вукомановић - најављује Невена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)