ЏИЈУ-ЏИЦА ИСЕЛИЛА ФОЛКЛОРАШЕ: Синдикат издао у закуп простор који је користио КУД "Бранко Цветковић"

Г. НОВАКОВИЋ

01. 04. 2021. у 07:52

ИАКО су из просторија у Улици Милоша Поцерца исељени пре три године, чланови КУД "Бранко Цветковић" не мире се са тим да им је приступ објекту, у ком су се вила кола, онемогућен.

ЏИЈУ-ЏИЦА ИСЕЛИЛА ФОЛКЛОРАШЕ: Синдикат издао у закуп простор који је користио КУД Бранко Цветковић

Фото П. Милошевић

Савез самосталних синдиката Србије (СССС), који користи зграду, у томе их спречава, а да проблем буде већи, овај савез почео је усељавање клуба за "бразилску џију-џицу". Како су нам потврдили из Дирекције за имовину, будући да је спорна зграда у власништву државе, издавање простора трећем лицу и онемогућавање његовог коришћења фолклорашима јесте - противправно.

Према речима председника КУД Милоша Бајића, током претходног викенда, у место њихових проба у срцу Савског венца, уселили су се ђаци борилачке вештине.

- То је простор у коме је основано наше Друштво и више од 70 година смо га користили - каже Бајић.

- Припадници приватне компаније за обезебеђење објеката су, по налогу СССС, ушли у просторије КУД и од децембра 2018. године је приступ члановима онемогућен. Склопили смо уговор са Дирекцијом за имовину почетком 2019. године, и тада су први пут покушали да нас уведу у простор. Нажалост, безуспешно.

ИСЕЉЕНИ ЗБОГ ДУГОВА

У ЛЕТО 2018. године чланови КУД "Бранко Цветковић" организовали су протест испред просторија у Милоша Поцерца, након што су исељени због неплаћања комуналних услуга. Њихов простор за рад блокирао је судски извршитељ, по налогу Савеза самосталних синдиката Србије.

Ове наводе потврђују и у Дирекцији. Закључком је одлучено да се део предметне непокретности, а коју чини пословни простор површине 612,60 квадрата, да у закуп КУД. Након тога одржан је састанак са СССС, на ком је затражено да омогући улазак на посед фолклорашима, што су ови одбили.

СПОР Зграда у Улици Милоша Поцерца, Фото П. Милошевић

- Од Државног правобранилаштва, као законског заступника Републике Србије, затражили смо да у конкретном случају покрене одговарајући судски поступак против СССС. Обраћали смо се ГО Савски венац и Градској управи, са предлогом да СССС откаже даље коришћење непокретности, јер је користи у комерцијалне сврхе. Међутим, оба наведена градска органа изјаснила су се да за поступање у тој правној ствари нису надлежна - напомињу у Дирекцији.

Према важећем закону, ствари у јавној својини не могу се давати у подзакуп. Тако СССС нема основа да располаже просторијама у Милоша Поцерца, да их даје у закуп нити да на било који начин онемогућава његово коришћење члановима КУД.

- Предузели смо све што је у нашој надлежности да бисмо заштитили имовину Републике Србије, а између осталог и са циљем да се на крају омогући реализација Уговора о закупу са КУД "Бранко Цветковић". Нисмо овлашћени да према другим лицима спроводимо било какве принудне мере. Коначно разрешење спорне ситуације зависиће од исхода поменутог парничног поступка - закључују у Дирекцији за имовину.

У Савезу самосталних синдиката Србије нису имали коментар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)