СВЕЧАНО ОТКРИВАЊЕ СПОМЕНИКА ДЕСПОТУ СТЕФАНУ ЛАЗАРЕВИЋУ 19. АПРИЛА: Предвиђено је да то догоди у оквиру "Дана Београда"

Танјуг

28. 03. 2021. у 14:45

Споменик деспоту Стефану Лазаревићу, рад вајара академика Светомира Арсића Басаре, који ће се налазити на скверу између улица Гундулићев венац, Дринчићеве, Палмотићеве и Булевара деспота Стефана, биће откривен 19. априла, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

СВЕЧАНО ОТКРИВАЊЕ СПОМЕНИКА ДЕСПОТУ СТЕФАНУ ЛАЗАРЕВИЋУ 19. АПРИЛА: Предвиђено је да то догоди у оквиру Дана Београда

Фото Н. Фифић

- Споменик је израђен по идејном решењу вајара Светомира Арсића Басаре, на основу постојећег вајарског дела овог аутора изложеног у поставци Историјског музеја Србије. Висина споменика, који ће бити изливен у бронзи, износиће четири метра без постамента, док ће постамент, такође у бронзи, бити висок свега девет центиметара, како би се омогућила боља интеракција грађана с вајарским делом. Деспот Стефан је приказан са типичним атрибутима средњовековног владара, као велики јунак и вешт ратник, али је истовремено наглашена духовна и интелектуална страна његове изузетне личности. У десној руци држи спуштен мач, који припада типу великог витешког мача са продуженом дршком какав се користио у Србији крајем 14. века и био у употреби у 15. веку, а у левој руци држи књигу. Сам споменик одише снагом и одлучношћу коју је деспот Стефан поседовао - објаснио је Весић.

Нема средњовековног српског владара који је значајнији за Град Београд од деспота Стефана Лазаревића (1377-1427), оценио је Весић.

- Важио је за прагматичног, мудрог и успешног војсковођу. Био је велики покровитељ уметности и културе. Уз свестрано образовање, просветитељску активност и песништво, деспот Стефан је готово нестваран спој витешке храбрости, раскошне интелигенције, богатог образовања и изузетне духовне и физичке лепоте. Под његовом влашћу, Београд је 1404. године постао први пут у историји престоница Србије. Од тада Београд постаје трајни политички, културни и идентитетски центар српске државе. У својој повељи Београду деспот Стефан је написао: " Нађох најкрасније место од давнина, превелики град Београд, који је по случају разрушен и запустео. Саздах њега и посветих га Пресветој Богородици".

Од ове године, одлуком Скупштине града Београда, Награда града Београда носи назив "Награда града Београда – деспот Стефан Лазаревић", а сви добитници уз повељу добијају  статуе коју је радио академик Басара, најавио је Весић.

- Зато је свечано откривање споменика деспоту Стефану Лазаревићу планирано је у оквиру манифестације "Дани Београда", која ће се одржати од 16.  до 19. априла - рекао је Весић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)