УНУК ВРАЋА ГОСТЕ У "БЕОГРАД": Власник хотела на углу Немањине и Балканске, добијеног реституцијом, планира реконструкцију

М. Станојковић

21. 03. 2021. у 10:30

ХОТЕЛ "Београд" на углу Немањине и Балканске улице повратиће стари сјај и изглед из тридесетих година прошлог века, када је ово здање изграђено недалеко од старе жлезничке станице.

УНУК ВРАЋА ГОСТЕ У БЕОГРАД: Власник хотела на углу Немањине и Балканске, добијеног реституцијом, планира реконструкцију

Фото Ж. Кнежевић

Реконструкција овог објекта требало би да почне крајем године, да се у њега инвестира минимум три милиона евра, а да радови трају око три године.

Према плановима наследника хотела Владимира Марковића, коме је у поступку реституције овај објекат враћен 2017. године, идеја је да ово буде место окупљања Београђана, као и место где ће посетиоци моћи да се упознају са духом старог Београда.

- Желим да вратим изглед објекту према визији мог прадеде Владимира Ђорђевића који га је 1936. године подигао - каже Марковић за "Новости".

- Већ сам ангажовао архитекте и радови би могли да почну крајем године. Идеја је да и околне зграде добију стари нови изглед. Замисао је да се околни објекти уклопе у један амбијент.

 Зградом годинама управљале "Железнице"

Фото Ж. Кнежевић

Наследник Хотела "Београд" одлучан је да врати згради стари сјај, како се наводи у бизнис плану, у светлу тренутних дешавања где је читава амбијентална целина око зграде добила сасвим другу димензију и саму зградy обнови и приведе претходној намени, а тиме допринесе потпуно другачијем и лепшем изгледу овог дела града. До сада су у хотелу, који је дуго био девастиран, урађена хитна улагања, а према бизнис плану, у склопу овог угоститељско-хотелијерског објекта налазиће се кафетерија, бурегџиница, пржионица кафе, књижара и галерија.

- Локацијски непосредно до Балканске улице, Хотел "Београд" ће бити раскрсница за све оне који воле или ће тек заволети Београд. Уз реновиране зграде старе железничке станице, Споменик Стефану Немањи и Београд на води - наводи се у бизнис плану.

САГЛАСНОСТ НА КОРИШЋЕЊЕ ИМЕНА

ОДБОРНИЦИ Скупштине града на недавној седници усвојили су захтев за коришћење имена Београд у називу хотела.

- Истичемо да је поменуто улагање у хотел значајно и за сам град, првенствено због отварања нових радних места и побољшања целокупне економске ситуације - наводи се у захтеву за издавање сагласности за коришћење имена.

Одлуком Агенције за реституцију која је постала правоснажна 2. 2. 2017. године враћена је имовина Јелени Марковић, Владимировој мајци. Зграда је била један од симбола града и предратном периоду, а национализована је после Другог светског рата.

Овим здањем годинама су располагале "Железнице Србије", а после многобројних жалби и одлуке Управног суда, поново је постало приватно власништво.

Градитељ Ђорђевић је 1937. године издао зграду и од тада је увек била намењена хотелијерству.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)