ВЕЛИКО РАТНО ОСТРВО И АДА ХУЈА НЕКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛИ: На старим мапама их није било, потонуле лађе су их стварале (ФОТО)

Зоран НИКОЛИЋ

07. 03. 2021. у 17:48

НА старим картама Београда, које су најчешће правили Аустријанци, поглед на Велико Ратно Оство није био ни мало налик овом данашњем.

ВЕЛИКО РАТНО ОСТРВО И АДА ХУЈА НЕКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛИ: На старим мапама их није било, потонуле лађе су их стварале (ФОТО)

Фото Архива

Острво које данас представља један од највећих резервата птица на овом поднебљу некада је било састављено од неколико мањих целина. Тек протоком векова овај део створио је сасвим другачију целину.

Слично је и са Адом Хујом, али и са многим другим адама у овом делу Дунава и Саве. Вероватно је да је слично и са Смедеревском адом.

Дабоме, реч "ада" је турска реч и означава речно острво.

Настанак оваквих места најчешће је био везан за потонуђе великих бродова. Таква историја је у Београду и његовој околини била више него честа, још од римских времена па надаље. Бројне битке су дефинисале његове реке. Такви, жестоки војни сукоби остављали су своје трагове и на дну београдских река.

Када би олупина брода залегла на речно дно, почело би таложење песка, наноса и муља који су реке наносиле на њега. Пар деценија касније почело би да изниче пешчано острво, на чијем врху би ускоро почело да пониче растиње.

Неколико деценија, па и векова касније, ето га острво, које би ускоро почело да делује и стабилно и све веће...

Тако ће, рецимо, Велико Ратно Острво бити први пут забележено на турским мапама освајања града још из 1521. године. Сигурно је да је тада имало знатно скромније димензије од ових, данашњих.

ПРЕ ПОЛА ВЕКА БИЛО БЕЗ РАСТИЊА

ВЕЛИКО Ратно Острво је било без растиња до пре пола века, а пре рата знало се да га набујале воде Дунава и Саве потпуно потопе, па да не буде видљиво оним Београђанима који су живели овде пре Другог светског рата.

До тада оно није било познато.

Од тада се београдски приобални амбијент мења.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)