САВА ЦЕНТРУ НОВИ СТАТУС: Готов нацрт одлуке за стављање велелепне дворане са хотелом "Краун плаза" под заштиту, обнова ће почети у октобру

М. СТАНОЈКОВИЋ

06. 03. 2021. у 08:51

САВА ЦЕНТРУ НОВИ СТАТУС: Готов нацрт одлуке за стављање велелепне дворане са хотелом Краун плаза под заштиту, обнова ће почети у октобру

Здање ће бити прилагођено конгресном туризму

САВА центар заједно са бившим хотелом "Интерконтинентал", односно садашњим "Краун плаза", требало би овог пролећа напокон да буде проглашен за културно добро.

Нацрт одлуке Завода за заштиту споменика културе већ је урађен, а реконструкција конгресне дворане, која је крајем прошле године продата "Делта холдингу", почеће након стављања под заштиту, у октобру.

Предлог одлуке о утврђивању Сава центра за споменик културе 31. децембра прошле године достављен је из Градског у Републички завод за заштиту споменика културе.

- Предмет је у обради и требало би да у првој половини марта месеца буде прослеђен Министарству културе и информисања у даљу надлежност - наводе у Републичком заводу за заштиту споменика културе.

Образлажући своју одлуку, у Градском заводу за заштиту културног наслеђа наводе да Сава центар представља један од највећих и најсложенијих објеката, значајних архитектонских вредности подигнутих у Београду

- Саграђен је између 1976. и 1977. године према пројекту архитекте Стојана Максимовића. Разуђен комплекс чине четири грађевинске целине: Пословна зграда, Конгресно-концертна дворана, хотел "Београд-Интерконтинентал" (данас "Краун плаза") и Пословна зграда у два нивоа која повезује први објекат са хотелом. Представља једно од најоригиналнијих решења београдске архитектуре након Другог светског рата и са хотелом "Београд Интерконтинентал" представља највећи конгресно-хотелски, пословни и културни центар у Београду - кажу у Заводу за заштиту споменика културе Града Београда.

Према најавама новог власника, завршетак радова на обнови, која ће почети у октобру, очекује се за две године, крајем 2023. Најпре ће бити обновљена фасада. У целокупну реконструкцију биће уложено око 80 милиона евра, иако је у условима продаје било предвиђено минимум 50 милиона евра улагања.

Све сале требало би да буду прилагођене конгресном туризму, а да комерцијалног простора остане око 16.000 квадрата. Најсавременија технологија красиће дворану, а реновирање ће бити у складу са мерама енергетске ефикасности.

ПРОДАТ "ДЕЛТИ" ЗА 17,5 МИЛИОНА ЕВРА

КОНГРЕСНИ простор на Новом Београду продат је у новембру прошле године власнику "Делта холдинга" Мирославу Мишковићу за 17,5 милиона евра. После низа неуспелих тендера и спуштања почетне цене, која је износила 27,4 милиона евра, када није било заинтересованих понуђача, вредност Сава центар пала је на 21,5 милиона евра. Да би, у последњем надметању, достигла и последњу цену од 17,5 милиона евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)