ОБЕЛЕЖЈЕ ХАТИШЕРИФУ НА "ТАШУ": Значајна историјска локација код цркве Светог Марка требало би да буде уређена догодине

С. Видачковић

04. 03. 2021. у 07:52

ОБЕЛЕЖЈЕ ХАТИШЕРИФУ НА ТАШУ: Значајна историјска локација код цркве Светог Марка требало би да буде уређена догодине

Фото И. Маринковић

МЕСТО на Ташмајдану, где је 1830. године прочитан хатишериф, којим је Србија добила унутрашњу аутономију, а Милош Обреновић проглашен за кнеза, биће достојно обележено у оквиру будуће реконструкције платоа око Цркве Светог Марка.

Како је "Новостима" рекла Оливера Вучковић, директорка Завода за заштиту културе споменика Града Београда, током ове године биће спроведена прва фаза радова која се односи на израду урбанистичког и архитектонског пројекта уређења ове историјске локације.

Тек после израде пројекта и добијања неопходних сагласности и обезбеђивања финансијских средстава из буџета, може се очекивати почетак радова на реализацији, што би требало да буде следеће године.

Место са којег је пре 191 годину прочитан хатишериф турског султана Махмуда, ограђено је непосредно после тог догађаја што, истичу у Заводу, потврђује да је у то време постојала свест о значају овог политичког и правног акта за историју Срба. На том месту, испред западне стране Цркве Светог Марка, сада се налази паркинг, а већина грађана која овуда свакодневно пролази и не зна да су српској јавности управо ту прочитане значајне одлуке које су допринеле развоју српске државности.

- Овим хатишерифом султана Махмуда, Србија је добила унутрашњу аутономију, Милош Обреновић је проглашен за кнеза, а Србима је омогућена слобода вере и право избора - подсећају из Завода.

Оливера Вучковић и архитекта Зоран Туцић / Фото И. Маринковић

- На основу овог акта створена је нова државна организација и започет развој државно-правних институција што је водило потпуном осамостаљивању Кнежевине Србије. Из наведених историјских чињеница произилази културно-историјска вредност овог знаменитог места, на основу којих је оно утврђено за културно добро.

Обележавање места хатишерифа биће само део радова у оквиру планиране реконструкције платоа око Цркве Светог Марка. Према речима главног градског урбанисте Марка Стојчића, након обнове платоа који се простире на око пола хектара, паркирање овде неће могуће.

- После реконструкције, на плаоту више неће бити дозвољено остављање аутомобила, мада ту и данас није дозвољено паркирање, сем понекад за потребе Српске православне цркве - каже Стојчић, за "Новости".

- Тај проблем биће решен кроз пројекат, а нови плато ће једним делом бити поплочан, док ће остатак бити у зеленилу.

Стојчић каже да ће овај трг бити интересантан и пројектован симболички, с обзиром на значајне историјске догађаје који су се ту дешавали. Пројекат реализује Град у сарадњи са Заводом, а израда идејног решења је у завршној фази.

НОВИ ОБЈЕКАТ

СТОЈЧИЋ нам открива да ће прекопута Цркве бити изграђен објекат за потребе СПЦ. Код Руске цркве, која се налази са јужне стране Цркве Светог Марка, постоји проширење где ће се налазити руски парохијски дом. Ови религијски објекти ће, са реконструисаним платооом, чинити нову целину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)