НЕ ДАМО НИ МЕТАР ЗА БЕТОНСКО ИГРАЛИШТЕ: Житељи насеља Петлово брдо желе да се сачува изглед парка Борићи

Г. НОВАКОВИЋ

01. 03. 2021. у 07:52

ПАРК Борићи на Петловом брду поново разбуктава страсти. Иако је Удружење грађана "Битка за Кошутњак", успело да заустави наставак бетонирања зелене површине и постигнут договор са извођачем радова, Општина Раковица стопирала је споразум.

НЕ ДАМО НИ МЕТАР ЗА БЕТОНСКО ИГРАЛИШТЕ: Житељи насеља Петлово брдо желе да се сачува изглед парка Борићи

Део парка који је избетониран

Одлучено је да ће бетонско игралиште остати, па ће, по свему судећи, пољана коју су генерације деце користиле за игру, бити искоришћена. Према речима житеља - погрешно.

Суграђани су овим поводом у недељу одржали састанак. Одлучни су у намери да преузму одлучивање и бригу о њиховом парку, и са том иницијативом, за коју имају досад скоро 1.700 потписа, поново ће покушати да једину зелену површину у Борићима врате у првобитно стање. Како су "Новостима" испричали из удружења, радови на изградњи бетонског игралишта на углу Ибарске магистрале и Кружног пута, обављају се у склопу посла на обилазници Петлово брдо. Крајем децембра прошле године заустављени су радови, месец дана касније одржали су и састанак са инвеститором, извођачем радова и надзорним органом.

- Догодио се преседан - каже Дејан Ј. - Препознат је интерес грађана и договорено је да ће сав бетон и бехатон плоче бити уклоњени из нашег парка и све ће бити враћено у првобитно стање. Биће враћена конфигурација земљишта, хумусни слој, одржаваће се цела површина и деца ће поново моћи да се играју на трави и у природи. Поред тога је договорено да ми бирамо где ће бити нова локација за дечје справе за играње, али и њихов број и облик.

Парк Борићи

И уместо да ово буде позитиван пример да инвеститор враћа плац у првобитно стање, из Општине су "закували" ствари. Како каже наш саговорник, изненада је поднета иницијатива да се настави са бетонирањем Борића, уз изговор да ће бетон бити офарбан у зелено и да ће га гумирати, како би играње било безбедно.

- Ми имамо 1.700 потписа, изнад којих смо јасно рекли да Борићи морају остати нетакнути. Не дамо им ни метар! - одлучно каже Дејан Ј. у име свих потписника.

Према наводима из Општине Раковица, на Петловом брду постоји мало локација за игру деце, нема простора да се оне изграде, а велики је број захтева. Због тога су надлежни подржали изградњу новог дечјег игралишта.

- Инвеститор је Јавно предузеће "Путеви Србије" - потврђују из Раковице. - Радови се изводе по највишим стандардима који се примењују приликом изградње дечјих игралишта. Тренутни посао на подлози подразумева бетонирање једног дела површине где ће бити постављен нови дечји мобилијар, док ће преко целе површине бити постављена гумирана подлога за безбедну игру малишана.

Такође надлежни кажу да ће бити посађена нова трава, уз напомену да током изградње ниједно стабло није посечено нити оштећено.

ЧУВАЛИ СТАБЛА

ЗБОГ изградње петље "Петлово брдо", у оквиру радова на делу обилазнице око Београда, Парк Борићи већ је остао без 160 стабала. И док су моторне тестере будиле комшилук у мају 2018. године, грађани су покушавали да одбране дрвеће. Једна жена је тада приведена, друга се попела на дрво и одбијала да сиђе. Више од 40 полицајаца тада је надгледало сечу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)