СТАНИЦА У САВСКОЈ КАО МУЗЕЈ: Радна група о дизајну треће линије метроа Нови Београд - Бањица 2

С. Б. М.

26. 02. 2021. у 12:25

СТАНИЦА  У САВСКОЈ  КАО МУЗЕЈ: Радна група о дизајну треће линије метроа Нови Београд - Бањица 2

Фото промо

ГРАД Београд упутио је допис Министарству културе да се станица метроа на Савском тргу искористи и за изложбени простор Музеја историје Србије, који ће бити смештен у зграду бивше железничке станице.

Ово је навео заменик градоначелника Горан Весић, који је председавао Радној групи за изградњу београдског метроа, која је јуче разматрала решења и концептуални дизајн треће линије метроа.

- Идеја је да цела станица буде дизајнирана у складу са амбијентом где се налази. У мају ће бити расписан конкурс за идејно архитектонско решење првих 17 станица метроа. Позваћемо наше архитекте с циљем да свака станица буде другачије дизајнирана, да одсликава тај део града или неки детаљ из историје Србије и Београда - указао је Весић.

Он је истакао да је разматрана могућност повезивања друге (Земун - Миријево) и треће линије (Нови Београд - Бањица) метроа у Земуну.

- Та деоница би укључила само неколико километара и тај предлог је дат на разматрање пројектанту у овом послу, компанији "Ежис". Према том предлогу, трећа линија би у ствари почињала тамо где се завршава друга линија. Такву ситуацију имамо у Миријеву, где се завршавају прва и друга линија. Такво би решење додатно олакшало функционисање становништва - навео је Весић.

Фото В. Н.

Како су "Новости" писале, ради се на решењима и концептуалном дизајну треће линије, која треба да повеже Нови Београд и Бањицу 2. Линија ће имати 21 станицу: Сурчинска улица, Блок 61, Гандијева, ИМТ, Блок 42, Арена, Ушће, Пристаниште, Трг републике, Народна скупштина, Мањеж, Вишеградска, Прокоп, Аутокоманда, Витановачка, ТЦ "Стадион", насеља Браћа Јерковић и Степа Степановић, Трошарина, Бањица и тролејбуска окретница на Пауновом брегу.

РОКОВИ И ПОЧЕТАК РАДОВА

ПРВА линија, од Макиша до Миријева, почиње да се ради у новембру ове године, градњом депоа, а да се њен завршетак очекује до 2028. године. Друга линија ће, према садашњем плану, почети да се ради 2023. године и биће завршена до 2030. године. У периоду између 2027. и 2030. године очекује се, према Весићевим речима, почетак изградње и треће линије београдског метроа.

Према Весићевим речима, предвиђено време вожње од прве до последње станице треће линије је 34 минута.

- Трећа линија ће имати укрштање са првом линијом на Тргу републике, а са другом линијом код парка Мањеж. Са трећом линијом ћемо у потпуности заокружити систем београдског метроа, а Београд ће коначно добити уређен јавни превоз по узору на светске метрополе - указао је Весић.

Састанку су присуствовали главни градски урбаниста Марко Стојчић, помоћник градоначелника Андреја Младеновић, градски секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић и директор ЈКП "Београдски метро и воз" Станко Кантар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)