ОБНОВА КАЛЕНИЋА НА ЈЕСЕН: Лука Петровић, градски секретар за инвестиције: ове и идуће године пет пројеката на Врачару

С. Б. МИЛОШЕВИЋ

11. 02. 2021. у 09:57

ОВЕ и следеће године Врачар ће бити право градилиште. Реконструисаће се Каленић пијаца, ширити Улица Максима Горког, градити подземна гаража иза пијаце.

ОБНОВА  КАЛЕНИЋА  НА ЈЕСЕН: Лука Петровић, градски секретар за инвестиције: ове и идуће године пет пројеката на Врачару

Фото Промо

У Шуматовачкој, правиће се вртић и нова спортска хала и отворени базен. Сви ови пројекти у надлежности су Секретаријата за инвестиције.

Како појашњава секретар за инвестиције Лука Петровић, са најављиваном обновом тржнице каснило се јер су неки постојећи објекти пијаце излазили из габарита и тако реметили проширење улице.

- Прво смо те објекте новим решењем вратили у габарите пијаце и ту су највеће измене у пројекту. Ради се реконструцкија зиданих објеката и наткриваће се део где су тезге. Пијаца ће радити све време током реконструкције, како суграђани не би били ускраћени за набавку намирница. Прво ће тезге бити пребачене у средишњи део, па ће се обнављати део до Улице Максима Горког. Онда тезге враћамо, а реконструпшемо средишњи део, гастро-блок, и на крају следи обнова млечне хале. Верујемо да ће реконструкција почети на јесен, а техничка документација је тренутно у изради - открива Петровић, за "Новости".

Лука Петровић, Фото Приватна архива

Планом детаљне регулације Каленић пијаце, који је у изради, омогућиће се и ширење Улице Максима Горког, како би се побољшала проточност саобраћаја и напокон проширило ово уско грло. - Улица ће се реконструисати од Крунске до Цара Николаја, уз повећање саобраћајних трака. Овим ПДР-ом предвиђена је и градња подземне гараже на позицији данашњег паркинга уз пијацу. Гаража ће имати две или три подземне етаже и надземни део, са око 250 паркинг-места, али ће то план тек дефинисати. Проширење улице и градња гараже почеће тек по завршетку реконструкције пијаце, која ће трајати сигурно око годину дана - каже секретар за инвестиције.

ЧУВАЈУ СТАРИ ДУХ ТРЖНИЦЕ

АРХИТЕКТОНСКИМ решењем за Каленић, како је раније било најављено, сачуваће се дух старе пијаце, али и решити нагомилани комунални проблеми и застарела технолошка решења. Крајем 2017. године, уместо 23 неусловна локала, изграђено је 28 нових, док је 2019. године реновирано 30 локала из Улице Максима Горког.

Према речима Луке Петровића, у Шуматовачкој улици градиће се обданиште површине 1.500 квадрата за децу у јаслицама и предшколског узраста. Места ће бити за око 150 малишана, а на тој парцели је још пре 10 година у плану био вртић. У току је израда пројектне документације. Тендер за извођача могао би да буде расписан крајем године, а радови на изградњи почетком следеће.

ПРОМЕНА Тезге ће за прво време бити пребачене у средишњи део пијаце, Фото П. Милошевић

- Вртић и будући спортски комплекс који се гради у Шуматовачкој, дели пешачка стаза. Нови спортски центар ће бити на 5.000 квадрата и имаће три сале. У великој ће бити рукомет, у средњој борилачке вештине, а у трећој гимнастика, аеробик и пилатес. Гради се и базен на отвореном, а да ли ће бити олимпијски или мањих димензија, показаће пројекат.

ПРОШИРЕЊЕ Улица Максима Горког, Фото Т. Ћирић

Базен ће у зимским месецима бити наткривен балоном. Биће направљена и подземна гаража, али и сви пратећи садржаји попут ресторана, канцеларија. У току је јавна набавка за пројектанта тог новог спортског центра, како би на лето 2022. кренуло извођење - каже Петровић, за "Новости".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПРЕУРЕЂЕЊЕ АЕРОДРОМА ДО КРАЈА 2023: Реконструкција и модернизација престоничког авионског  чворишта биће потпуно завршене за годину и по