СТЕФАН НЕМАЊА ОД ВЕЧЕРАС ЧУВА БЕОГРАД: Вучић: "Он је за нас био почетак, нека сви виде њега и Србију" (ФОТО/ВИДЕО)

М. К/ Д. М.

27. 01. 2021. у 18:56 >> 20:11

СТЕФАН НЕМАЊА ОД ВЕЧЕРАС ЧУВА БЕОГРАД: Вучић: Он је за нас био почетак, нека сви виде њега и Србију (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: П. Милошевић

ВЕЧЕРАС је у Београду откривен споменик Стефану Немањи на реконструисаном Савском тргу, пред највишим званицама и великим бројем окупљених грађана.

20:32 - Обраћање председника Вучића - "Моли Бога за нас, Симеоне блажени, да се сачува стадо твоје неповредно"

Председник Вучић се на бину попео уз звуке чувене српске песме "Востани Сербие", и на почетку је желео да се захвали једној великој личности која није могла да увелича ову церемонију.

- Желим прво да кажем једно велико хвала нашем почившем патријарху Иринеју, зато што нас је бодрио и храбрио да чинимо велике ствари - рекао је на почетку обраћања председник Вучић.

Фото: П. Милошевић

- Трудили смо се у претходних осам година да нашу Србију подигнемо из пепела, да је обновимо, изградимо нове путеве, пруге, школе и болнице, али више од свега покушали смо да вратимо поштовање и веру у себе, своје могућности и снагу српске државе. И вечерас, драги народе, стојимо на месту које је неретко изазивало стид свакога од нас, на месту које је било неуређено, прљаво и које је представљало срамоту, не само нашег града, већ целе земље. О томе како смо ово место називали, није време да данас говоримо.

Вучић је истакао да је вечерас посебно поносан и срећан, како због откривања споменика тако и због завршеног велелепног Храма Светог Саве.

- И баш онако како данас на дан Светог Саве откривамо овај велелепни споменик, тако смо за кратко време успели, не да завршимо, како неки кажу, већ да суштински изградимо и осликамо најфинијим мозаиком, најлепши и највећи православни храм на свету, Храм Светог Саве, а тако ћемо обновити и Хиландар и целу нашу Србију. Успели смо да објединимо оно што је најважније, да земљу економски усправимо, да национално одбранимо и духовно повратимо и уздигнемо. Коме ми данас, у вечно сећање и као знак најискренијег пијетета, посвећујемо највиши споменик на територији Србије и питамо се да ових колосалних 24 метра можда није премало? Да би израстао у Симеона морао је претходно бити Немања - рекао је председник Вучић.

Председник је потом истакао велику важност Стефана Немање и династије Немањића, који су нам подарили Србију.

- Морао је у своју биографију да обједини и два сужањства, и бројна храбра и витешка војевања, и мудру дипломатију и одрицање од власти како би постао Свети. Имали су Срби Властимировиће. Имали су Срби Војислављевиће. Имали су Срби и Вукановиће. Имали су и Вишеслава, и Михаила и Светог краља Јована Владимира. Имали су Срби и архонте и кнежеве и жупане и краљеве и свеце - пре Немање. Да је Србији подарио само Светог Саву, много би јој подарио. Да је Србији подарио само Стефана Првовенчаног, много би јој подарио. А подаривши нам обојицу, подарио нам је Србију, јаку, први пут истински централизовану државу, која је умела да нађе свој суверени простор између Истока и Запада, између првог и другог Рима - истакао је председник.

Фото: П. Милошевић

Вучић је нагласио да стати испред Стефана Немање значи свест о томе да смо открили корен из којег је настала Србија.

- Овај велелепни споменик представља га као одлучног владара, у чијој се десној руци налази мач, а у левој Хиландарска повеља. До Немање били смо племе, а од њега па до данас смо државотворни народ. Ту државотворност симболише мач. Тим мачем правио је и градио, а затим чувао и штитио Србију. До Немање имали смо културу опонашања и превођења. Од њега имамо културу креације, градитељства и писања. У културном смислу постајемо пуноправни члан византијског комонвелта. Ту припадност најнапреднијим културним токовима симболише Хиландарска повеља. Ово није само чин откривања споменика нашем оцу, творцу државе, свецу и ономе од кога је све почело. Ово је својеврсан чин полагања рачуна, о себи, о свом идентитету, о томе шта смо научили, шта знамо и где идемо. Стати овде, испред великог Стефана Немање, значи и својеврсно покајање, за све године у којима смо га заборавили, али, истовремено, и то је и свест о томе да смо коначно открили онај корен из којег је настало то велико дрво које се зове Србија. На Хиландару, и дан-данас, ниче лоза, чудотворна, са места на којем је Стефан Немања првобитно био сахрањен - казао је председник, па додао:

- И овај споменик је велики, зато што је прича о нама велика. И овај споменик је тежак, зато што је прича о нама често била тешка. И леп је, колико је и прича о нама лепа. Овај споменик је, дакле, и пре свега, прича, о нама. О томе ко смо били, где смо били, шта смо радили, и највише о томе шта смо данас и шта хоћемо да будемо. И као што је Немања, владар и светац, градио задужбине широм Србије, тако и ми данас градимо, свесни да је наша садашњост, то шта у њој радимо, задужбина наше будућности. Оне која зна одакле је стигла, и која зна где иде. Без тога, без свести да је постојао неко пре нас, неко ко је имао снове, које ми данас живимо, ниједан сан о будућности није могућ. 

Председник је рекао да ми данас градимо и идемо напред, а да то дугујемо великим прецима, и онима пре Стефана Немање и онима после.

- Реч "данашњица", "садашњост", на неким језицима се изговара истим гласовима, на исти начин као и реч "поклон". Зато што она то и јесте. Поклон који смо добили од отаца, поклон за који и због којег су толики крварили и умирали. Ми имамо садашњост, због Стефана Немање, и његовог Растка, а нашег Светог Саве, и због Стефана Првовенчаног, Милутина, Душана, Уроша, Лазара, Вука, Ђурађа, Стефана, и због Ђорђа, и Милоша, Михајла, и Милана, Петра, једног и другог Александра. Због људи који су причали ту причу, причу о нама, о Србији. И реч коју данас изговарамо, реч "Србија", није наша. Они су је створили, стварајући и нас, и то никада не смемо да заборавимо. Они су је исковали, од Ситнице, до Марице, од Косова, до Куманова, од Цера, до Кајмакчалана. Много крви и много олова је у тој речи. Зато је тако тешка, зато је и тако велика. Зато је толика обавеза, за свакога ко се усуди да је изговори. Зато, на крају, и овај споменик, њему, и Србији - казао је Вучић.

Фото: П. Милошевић

Председник је рекао да је Србија дуго сагињала главу и клањала се, и да је кривац за то у нама самима. Вучић је такође истакао да нисмо ту да било коме претимо, али да ћемо увек бранити нашу државу, културу и језик.

- И није било лако доћи до овог дана, до овог чина делимичног враћања тог огромног дуга. Није могла, Србија, није имала чиме, није ни знала како, дуго се плашила, била крива и себи и другима, и стајала погнуте главе и пред својом прошлошћу и пред својом будућношћу. И нема кривца за то, осим у нама самима. Није било ни разлога, осим, опет, у нама. Требало нам је времена, требало нам је храбрости, знања, да поново поверујемо у то да нисмо никакав балкански изрод, никакво бесно племе без икаквог корена, никакав дежурни кривац, и да опет станемо на своје ноге, усправимо се, и сетимо. Сваког трена те дуге историје, и сваког човека који нас је, кроз њу, стварао. Требало нам је времена, да свима кажемо да нисмо овде да било коме претимо, да нам је доста и крви и ратова, да разумемо, волимо, праштамо, кајемо се, али и да нећемо ни тек тако да не постојимо. Да имамо име, да имамо историју, нашу, да имамо очеве и да, кроз њих, имамо и понос, и да, захваљујући томе, њима, имамо и слободу. Нашу, баш као што је и та историја наша, и језик, наш, култура, наша, традиција и вера, опет наше. Нисмо их ни од кога отели, нико нам их није дао, и немамо коме да их враћамо. Нећемо ништа ни од кога, занима нас да, попут овог споменика, растемо у висину, али нико више, и никада више, неће Србију натерати да се одрекне. Ни имена, ни дела - казао је председник Вучић.

Председник се потом захвалио вајарима и уметницима, као и радницима захваљујући којима Стефан Немања од данас мотри на Београд.

Фото: П. Милошевић

 

- Овде где се симболички спајају улице Немањина и Карађорђева, ми данас славимо и раскош својих историјских домета, и обнављање државности, и просперитетну будућност коју ми и наши потомци морамо вредно да градимо. Са великом дозом оправданог оптимизма, сматрам да ће Савски трг са спомеником оснивачу наше државе као централном делу урбанистичко-архитектонске целине постати вероватно најлепши јавни простор у Београду. Немања је, за нас, био почетак. Овај споменик је крај, али само тог почетка. Пошто од њега почињемо ми, и сви који после нас долазе. Он је доказ и да је историја створила нас, али и да смо ми у стању да историју стварамо. И то ону добру историју, историју мира, знања, раста, каквог никада нисмо имали. У име те историје смо данас овде, у име те историје и откривамо Споменик Стефану Немањи, оцу, родоначелнику, творцу и свецу. И нека стоји овде, уздигнут, осветљен, и нека га сви виде. Нека виде Србију, какву смо ми направили. Искрено, из дубине душе обичног српског смртника, желим да ово обраћање завршим речима Светог Саве којима се у "Служби Светом Симеону" обраћа своме оцу: "Моли Бога за нас, Симеоне блажени, да се сачува стадо твоје неповредно! Слава, и сада!" Живела Србија! - рекао је Вучић.

Након председникових речи звона са свих београдских цркава су почела да звоне.

20:28 - Патријарх Иринеј о Стефану Немањи

На свечаном октривању споменика Стефану Немањи, на видео биму је емитован снимак у коме преминули патријарх СПЦ Иринеј говори о значају Стефана Немање , који је, како је говорио, био међу водећим државницима тог времена.

Он је знао шта је значила црква за један народ, говорио је патријарх Иринеј.

- Треба да се угледамо на велике претке, имамо дивне и велике примере. На нама је да прихатимо тај пут и ту оријентацију живота и да ми достигнемо величину бар приближну оној коју су имали наши велики преци - говорио је патријарх Иринеј.

20:22 - Обраћање Милорада Додика - "Одавање поште великом ујединитељу Срба"

Српски члан Председништва БиХ прво је поздравио председника Вучића и све окупљене званице и грађане, након чега је рекао да сваки дан налази разлоге да буде поносан на свој народ.

- Данас сви Срби одају пошту великом ујединитељу српског народа Стефану Немањи, овим величанственим спомеником. Срби су давно научили да без борбе нема државе, и овај величанствен споменик је знак нашег односа према томе.

Додик је рекао да ће овај споменик вековима сведочити о томе како се ствара држава, али и тежњама председника Вучића да уједини традиционално и модерно.

Фото: П. Милошевић

 

- Мислим да је средњи век био заборављен у време Југославије. А највећи симбол српског средњег века су Стефан Немања и његов син Свети Сава, који су објединили веру и државу. Данашња Србија је напредна и јака, и ми који живимо у Републици Српској смо стално загледани преко Дрине - казао је Додик, и нагласио да Српска увек мора да се ослања на Србију.

Он каже да је веома важно да данас будемо уједињени, и да се нада да ће свако ко посети споменик бити надахнут како би наш народ могао да јача и иде даље у будућност.

- И зато нека живи Србија, нека живи Република Српска и српски народ где год се нашао!

20:18 - Градоначелник Београда Зоран Радојичић за Новости

Градоначелник Радојичић је истакао да су главне вредности о којима морамо да водимо рачуна јединство, слобода и прогрес.

- Стављам акценат на јединство, и зато ми је врло драго што су представници Срба и са једне и са друге стране Дрине данас овде. Стефан Немања и до данас обележава и нашу државност и нашу духовност. Мислим да је ово најбољи начин да му се одужимо.

20:13 - Глумац Небојша Кундачина као Стефан Немања - "Јединство браћо, јединство спасења ради"

Група младића у витешким оклопима и са средњевековним инструментима уз музику дочекује великог жупана Стефана Немању, ког је отелотворио глумац Небојша Кундачина.

- Ми имамо свој пут, јединство и хармонију. Подижимо браћо школе, болнице и манастире. Али својом мудрошћу не величајте се. На свим својим путевима гледајте да вам путеви буду прави, и да се не спотичете. Не заборавите милосрђе, и држите чврсто правду и братску љубав међу собом. Јединство браћо, јединство спасења ради - рекао је глумац, на шта су одјекнули бубњеви.

20:04 - Почела церемонија - приказан филм о Немањином животу

Интонирањем химне Србије и приказивањем документарног филма почео је културно-уметнички програм.

На великим видео-бимовима грађани гледају документарац у ком наратор говори о животу великог српског владара, и у исто време су приказани снимци израде овог монументалног споменика.

19:53 - Председник Вучић стигао на церемонију откривања споменика

Председник Србије Александар Вучић је стигао на Савски трг, где ће се након церемоније обратити окупљеним грађанима и новинарима.

Фото: П. Милошевић

Одмах затим стигао је и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, који се поздравио и изљубио са Вучићем.

У првом реду уз председника Вучића су и премијерка Ана Брнабић, председник Скупштине Ивица Дачић, министар спољних послова Никола Селаковић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, заменик градоначелника Горан Весић, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, и велики број свештених лица.

19:40 - Стигли представници Генералштаба, Војске Србије, и министарстава

На Савски трг су стигли и представници министарстава, као и Војске Србије.

Фото: Новости онлине

Стигли су такође и министар Ратко Дмитровић, председник Општине Нови Београд Александар Шапић и амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић.

19:38 - Милован Бјелица за Новости - "Овај споменик је симбол подизања српског народа из пепела"

Милован Бјелица, начелник Општине Соколац из Републике Српске је за Новости рекао да је поносан што је овде, и што је велики број људи дошао да присуствује церемонији.

Милован Бјелица/Фото: Новости онлине

- Дошао сам да присуствујем откривању споменика Стефану Немањи, а дошао је и велики број људи из Републике Српске да присуствује овом историјском чину. Овај споменик представља подизање српског народа из пепела, приказује наше вредности које могу да нас обједине, да идемо заједно и сложно и да одбранимо наше просторе. Да се наши људи не исељавају, има живота и овде.

19:34 - Почаст са Душанове земље стварању немањићке државе

Хаџи Слободанка Симић је дошла из Косовске Митровице, и јутрос је присуствовала литургији у Храму Светог Саве, а затим је дошла на откривање споменика.

Хаџи Слободанка Симић/Фото: Новости онлине

 

- Ја са Душанове земље сам хтела да одам пошту стварању немањићке државе. Стефан Немања је родоначелник немањићке лозе, зачетник наше државе, вере, свега... Захваљујући његовом сину Растку ми смо то што јесмо. Најмање нас, нажалост, има тамо где треба да нас буде - казала је за Новости Хаџи Слободанка Симић.

19:27 - Велики број грађана се већ окупио на Савском тргу

Иза заштитне ограде на Савском тргу већ се окупило више од хиљаду грађана. Људи непрекидно долазе из правца Карађорђеве улице.

Фото: Новости онлине

Важно је напоменути и да сви поштују епидемиолошке мере које је прописао кризни штаб.

Грађани су одушевљени, а госпођа Олга из Београда нам је рекла да је морала да дође да види споменик Стефану Немањи, и то са својим унукама Софијом и Ивоном.

Госпођа Олга са унукама/Фото: Новости онлине

19:16 - Весић на Савском тргу пред почетак церемоније: "После подизања споменика кнезу Михаилу ово је најзначајнији споменик у Београду"

Заменик градоначелника Горан Весић је стигао на Савски трг, а за Новости је рекао како се осећа пред почетак церемоније.

- Сваки дан сам био на градилишту, знам име сваког мајстора. Овај догађај је једнак откривања споменика Кнезу Михаилу из 1882. године. Није Србија имала пуно прилике да подиже споменике својим владарима. Тај споменик су подигли краљ Милан од личне уштеђевине. После је Србија била сиромашна због Првог светског рата, а након тога смо улазили у неке државе где смо морали да правимо историјске компромисе.

Весић је рекао да смо морали да сачекамо четвртину века да би Стефан Немања добио споменик какав заслужује у Београду.

- Он је монументалан, као и читав трг. Сам споменик без оваквог Савског трга и без реконструисане бивше Железничке станице а будућег Музеја историје Србије сигурно не би био комплетан. Толико је велико дело Стефана Немање да он не заслужује само обичан споменик. Он је родоначелник наше најзначајније династије, која је владала 200 година и створила српски сјајни средњи век. Заиста, на овај начин показујемо да поштујемо своју историју и своје владаре, и показујемо да смо стари европски народ који није овде од јуче.

18:56 - Грађани се већ окупљају на реконструисаном Савском тргу

И поред хладноће грађани су почели да се окупљају испред споменика и чекају почетак церемоније.

Споменик импозантних димензија направљен је у бронзи и дело је руског вајара Александра Рукавишњикова, а из Москве је у српску престоницу допреман сукцесивно, у деловима.

Споменик великом жупану висок 23 метра и тежак 68 тона приказује родоначелника средњовековне српске династије Немањића с мачем у десној и Хиландарском повељом у левој руци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (88)

Stefan

27.01.2021. 20:20

eograd i Srbija će od večeras biti bogatiji za jedan prelepi trg, Savski trg, na kome će centralno mesto zauzimati velelepni spomenik Stefanu Nemanji. Bravo za sve one koji su, na bilo koji način, zaslužni za to.

Sanja

27.01.2021. 21:27

Nas branitelj crkve, nas Svetitelj, nas ponos i dika, zbog kojeg imamo sadasnjost i ponos kada pomislimo na proslost i sve sto je on ucinio da bismo danas bili gde jesmo. Ovaj spomenik je dugo cekan i na odusevljenje svih nas sada je tu gde pripada, u punom sjaju!

Jovana

27.01.2021. 21:27

Stefan Nemanja je uz Boziju pomoc stvorio jedinstvenu i slobodnu Srbiju, sto je sadasnje rukovodstvo Srbije na celu sa predsednikom Vucicem,prepoznalo i dalo na znacaju onome sto nikada ne smemo zaboraviti. Spomenik je impresivan!

Nikola

27.01.2021. 21:28

Stefan Nemanja je bio tvorac, ujedinitelj i borac za nasu zemlju, nasu voljenu otadzbinu, Slobodarsku Srbiju. Ovaj velicanstveni spomenik odraz je njegove Svetosti i uvek ce biti tu da nas podseti na sve sto je ucinio za nas!

the zika

27.01.2021. 22:41

konacno da i mi gradimo svoj identitet i cuvamo drzavu i korene, a ne raznorazne ustase, balije i iredente da nam drze predavanja o covecnosti i demokratiji. da slobodno kazemo i budemo ponosni sto smo srbi. zivela srbija i da nas je svakim danom sve vise.

drenovac30

28.01.2021. 00:44

Заиста јесте прича о нама, о оној лепшој страни историје, али и оној мрачној која нас стално дели, на јунаке и издајник, на четнике и партизане и оне за мач или крст. Београд има чиме да се поноси од данас, јер је отац нације коначно добио свој споменик.

Ivana

28.01.2021. 01:44

Alkesandar Vučić je simbol mira, jedinstva,naroda u celom regijonu. Hvala našem predsedniku koji zaista radi na ekonomskom napretku i razvoju naše države.Srbija se danas cela razvija i gradi, hvala pedsedniče što na sve načine pokušavate da nas ojačate.

Marija

28.01.2021. 06:36

Споменик оснивачу династије, ујединитељу, великом жупану, ктитору и градитељу којим сваки припадник српског народа треба да се поноси. ?? Увек су постојале и увек ће и постојати полемике око подизања споменика посвећених важним историјским личностима, али је важно не оспоравати споменик због тога ко га је подигао и не умањивати значај који је Стефан Немања оставио у аманет свима нама. Ако ни због чега ... оно бар због Студенице, Ђурђевих ступова и Хиландара, који су понос не само српске, већ и светске културне баштине. ❤️

Milovan

28.01.2021. 08:09

Gradimo novu, modernu državu i trudimo se da u toj modernoj državi čuvamo svoju tradiciju i svoju istoriju. Ujedinjeni sećanjem na Stefana Nemanju, ponosni na istoriju idemo dalje čuvajući ono što smo.