ЧЕКА СЕ РЕЧ ВЕШТАКА: Тужилштво саслушало све сведоке у истрази несреће у Првомајској улици, када је настрадао Деспот Мрђић (4)

Ј. Д. Љ. - С. Б. М.

26. 01. 2021. у 08:51

ЧЕКА СЕ РЕЧ ВЕШТАКА: Тужилштво саслушало све сведоке у истрази несреће у Првомајској улици, када је настрадао Деспот Мрђић (4)

Фото П. Милошевић

ИСТРАГА против возача аутобуса Р. Д. (49) са линије 18, поводом саобраћајне незгоде која се догодила крајем новембра у Првомајској улици у Земуну, у којој је настрадао четворогодишњи Деспот Мрђић и даље траје, а завршено је саслушање сведока.

Како наводе из Трећег основног јавног тужилаштва у Београду, после саслушања сведока Тужилаштво је издало наредбу да се обави комбиновано вештачење, медицинско-саобраћајно.

- После овог вештачења очекује се одлука тужилаштва о оптужењу. Р. Д. се сумњичи за кривично дело "тешко дело против безбедности јавног саобраћаја" због догађаја у Првомајској улици у Земуну. Он је, како се сумња, затворио задња врата аутобуса која су ухватила ногу четворогодишњег дечака, након чега је он пао, ударио главом о тло и изгубио свест. Дечак је после преминуо у болници у Тиршовој - навела је портпаролка тужилаштва Маја Делић и подсетила да је после саслушања возач пуштен да се брани са слободе.

ОГОРЧЕНИ  Родитељи и родбина Деспота на протесту, Фото П. Милошевић

Како кажу у тужилаштву, у одбрани коју је изнео пред тужиоцем, возач се бранио да није приметио да се незгода догодила на стајалишту "Босанска". Казао је да не зна да ли се дете повредило изласком из аутобуса којим је управљао и тврдио да је предузео све мере по поласку са станице да би се безбедно укључио у саобраћај.

ПРОТЕСТ

У НЕДЕЉУ поподне породица настрадалог Деспота Мрђића, заједно са пријатељима и познаницима, окупила се у Првомајској улици како би указали свима на то да случај још није расветљен, о чему су "Новости" известиле.

- Кривац је сада са својом децом и може да их пољуби, а супруга и ја шта можемо, да одемо на гроб нашег детета од четири године. Зашто немамо више своје дете? Искључиво грешком возача, а он је на слободи - рекао је Вукашин Мрђић, отац погинулог малишана.

Несрећа се догодила у Првомајској улици око 18.30, на стајалишту "Босанска". Када се аутобус на линији 18, којим је управљао Р. Д. зауставио на станици, међу путницима који су изашли на задња врата били су и настрадали дечак и његова бака, која га је држала за руку.

Бака је изашла прва, а дечаку се заглавила нога таман када је требало да крочи на тротоар. Узнемирена жена је махала возачу и викала да стане. Међутим, нико је није чуо. Шофер је наставио са вожњом, и приведен је тек на Вождовцу, пошто је стигао до Земуна и кренуо назад на нову туру.

Малишан је задобио по живот кобне повреде главе и тела, и преминуо упркос труду лекара у Тиршовој. Сведоци су тада казали да је призор у Првомајској био потресан, да је бака јаукала наглас, а плакали су и пролазници.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Posmatrač

26.01.2021. 09:54

Kako je to isključiva krivica vozača, kada je baba odvela dete na četvrta vrata i još išla ispred njega? Na zadnjim vratima je teško uočavati kretanje i odraslog čoveka, a ne deteta od četiri godine. Vozač će biti kriv kako god, nema tog suda koji će ga osloboditi osećaja krivice, a ovi "protesti" mi liče na pranje savesti i skretanje pažnje sa babinog dela odgovornosti.