ТАКСИ УСЛУГУ НАЈВИШЕ КОРИСТИМО ПЕТКОМ: Превоз у престоници под лупом експерата са Саобраћајног факултета

С. Б. М.

26. 01. 2021. у 11:22

ТАКСИ УСЛУГУ НАЈВИШЕ КОРИСТИМО ПЕТКОМ: Превоз у престоници под лупом експерата са Саобраћајног факултета

Фото Н. Скендерија

БЕОГРАЂАНИ такси највише траже петком и током децембра, за километражу од два до пет километара.

Половина њих сматра да такси услуга превоза није скупа, док скоро исто толико њих мисли да јесте. Према задовољству корисника, такси систем има просечну оцену 2,59.

Ово је показала студија Саобраћајног факултета "Планирање и пројектовање система такси превоза путника у Београду за период 2020-2024. године" коју је наручио Град Београд.

Број превезених путника у такси систему износи 86.000 на дан, односно 31 милион путника у години. Петком, четвртком и суботом се највише тражи такси, а онда уторком, понедељком и средом. Током године, таксијем се највише возимо у децембру, а онда у јуну и мају, па у новембру и септембру. Студија је открила и карактеристике такси превозника. На улицама града 5. септембра 2019. било је 6.438 такси возила. Највише њих је марке "ситроен", на другом месту заступљености је "фијат", а на трећем "волксваген" аутомобили. Возни парк београдских таксиста стар је у просеку 13 година, а 5.136 возила произведено је од 2001. до 2009. године.

ЗАХТЕВИ

БРОЈ нереализованих захтева током дана је 33,04 одсто. Највећи проценат 84,69 одсто су захтеви за вожњу које оператер није прихватио. Напомена је и да неки од њих, ако нису реализовани код једног, можда јесу код другог оператера.

Према подацима, просечан број пређених километара у току дана по возилу износи 134 километара, а скоро сваки други возач у току дана реализује од 6 до 10 вожњи, а 37 одсто испитаника реализује између 11 и 15 вожњи са путницима. Такси превозници према студији раде у две полу-смене, током јутарњег и поподневног шпица највише, односно од 8 до 10 ујуру и од 16 до 18 сати. Тада су и захтеви за превозом најинтензивнији. Радним данима две трећине њих ради дуже од 8 сати, док је сваки трећи радио од 6 до 8 часова. Просечна старост такси возача је 55 година. Како се наводи у документу, забрињава чињеница да је сваки четврти возач старости од 61 до 70 година.

Време које протекне од тренутка када таксиста прихвати вожњу до момента када остави путника на жељеној адреси је око 18 минута. Највећи број вожњи траје од 5 до 15 минута, а највише вожњи оствари се на релацији од 2 до 5 километара. Просечан број вожњи у току дана по возилу је 9,61.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)