СТРУЈА ИЗ ТОПЛАНЕ "ВОЖДОВАЦ": Градоначелник Радојичић обишао постројење за производњу топлотне и електричне енергије

Г. НОВАКОВИЋ

26. 01. 2021. у 06:47

СТРУЈА ИЗ  ТОПЛАНЕ  ВОЖДОВАЦ: Градоначелник Радојичић обишао постројење за производњу топлотне и електричне енергије

Фото Беоинфо

ИЗГРАДЊОМ постројења за истовремену производњу топлотне и електричне енергије у топлани "Вождовац", ЈКП "Београдске електране" поново су постале произвођач струје након пуних 17 година.

Градоначелник проф. др Зоран Радојичић обишао је јуче ову топлану и уверио се да се у престоници раде конкретне ствари када је реч о животној средини, и рационалној производњи и потрошњи енергије.

Инсталисани капацитет новог постројења за производњу износи десет мегавата електричне енергије и десет мегавата топлотне. Захваљујући когенерацији, остварује се укупна уштеда од 40 одсто .

- Ово је добар вид сарадње "Београдских топлана" и "Електропривреде Србије" - рекао је Радојичић.

- На тај начин успоставља се добра комуникација, сарадња и уштеда, а уједно се доприноси очувању животне средине. Топлана "Вождовац", као и ново когенеративно постројење ради на гас, што је у еколошком смислу боље и прихватљивије.

Струју на овај начин добија више од 12.000 домаћинстава. Пројекат изградње постројења радио се од 2017. године заједно са Немачком развојном банком, а вредност му је 6,5 милиона евра.

ТОПЛО И НОЋУ

ЈКП "Београдске електране" после кратке паузе, враћају систем у режим целодневне испоруке топлотне енергије. Судећи према најавама метеоролога, спољна температура захтеваће овакав начин рада.

- Уколико је температура у 18 сати 1 степен или нижа, а у 22 сата нула или испод нуле грејање београдских станова биће двадесетчетворочасовно наредних неколико дана - рекао је градоначелник Зоран Радојичић.

Почео је да функционише крајем прошле године.

Иначе, руководство "Београдских електрана" упустило се у изградњу когенеративног постројења после доношења Уредбе Владе Републике Србије о мерама подстицаја за производњу електричне енергије коришћењем обновљивих извора енергије и комбинованом производњом електричне и топлотне енергије.

- Произведена струја биће испоручивана у дистрибутивни систем ЕПС по субвенционисаној FEED-IN тарифи као зелена енергија, док ће се произведена топлотна енергија користити за грејање и потрошну топлу воду. У периоду ван грејне сезоне, потрошна топла вода ће се производити искључиво помоћу когенеративног постројења. Оваквим начином рада производиће се око 80.000 МWht/год топлотне енергије - објашњавају у предузећу.

КАО ГАШЕЊЕ 1.200 МАЛИХ КОТЛАРНИЦА

КОНЦЕПТ когенерације, комбиноване производње топлотне и електричне енергије користи до 40 одсто мање енергената него да се оба процеса одвијају понаособ.

Овакав рад значајно смањује емисију штетних материја у атмосферу, што уз процес гашења малих котларница који је трајан задатак, доприноси чистијем ваздуху у Београду. Примера ради, овај пројекат је комплементаран са гашењем 1.200 малих индивидуалних котларница на угаљ и мазут.

За потребе пласмана произведене електричне енергије у електроенергетски систем, изграђена је савремена трафостаница са даљинским надзором и управљањем и оствареном директном везом са Диспечерским центром "ЕПС Дистрибуције". Степен ефикасности постројења достиже до 94 одсто, што је значајно у односу на досадашњу производњу топлотне енергије за потрошну топлу воду ван грејне сезоне, из постојећих парних котлова који су ниже ефикасности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)