"ДРВО ЗА БЕОГРАД" И ЗА ЧИСТ ВАЗДУХ: При крају нацрти планова за зелени град и одрживу климу и енергију, који ће бити представљени у марту

J. Динчић

24. 01. 2021. у 12:05

ДРВО ЗА БЕОГРАД И ЗА ЧИСТ ВАЗДУХ: При крају нацрти планова за зелени град и одрживу климу и енергију, који ће бити представљени у марту

Фото Н. Скендерија

У АКЦИЈИ "Дрво за Београд" која је покренута у новембру 2019. године до сада је посађено више од 1.500 садница на територији главног града.

Како би се унапредила животна средина и екологија у току су финални нацрти Акционог плана за зелени град и Акционог плана за одрживу климу и енергију, који ће бити представљени у марту, а један од главних стратешких циљева у оба документа је бољи квалитет ваздуха.

- За чистији ваздух улагаћемо у енергетску ефикасност, у ширење система даљинског грејања, али и у бољи јавни градски превоз који не користи фосилна горива - објашњава, за "Новости", градоначелник проф. др Зоран Радојичић.

- Осим бољег ваздуха ови планови донеће и чистије реке и унапређен рециклажни систем отпада.

АКЦИЈА пројекат озелењавања има снажну подршку градоначелника, Фото Приватна архива

Према речима градоначелника, значај докумената огледа се у томе што омогућавају финансијску подршку Европске уније и Европске банке за обнову и развој, што је веома значајно како ови документи не би били само "мртво слово на папиру" већ и реализовани.

- Укупна вредност пројеката који се налазе у поменутим акционим плановима је пет милијарди евра. Ова цифра не треба да изненађује, јер сви знамо да је питање екологије веома скупо, али захваљујући стабилној економији коју сад имамо, ми можемо да се бавимо унапређењем животне средине, што је важно пре свега за здравље свих нас, али и за даљи напредак наше земље на путу ка Европској унији - објашњава градоначелник.

МИШЉЕЊЕ ГРАЂАНА

АКЦИОНИ план за зелени град и одрживу климу и енергију биће представљен јавности у првом кварталу ове године, највероватније у марту. Тада ће грађани имати прилику да дају своје мишљење о представљеним нацртима.

Тренутно се ради на пошумљавању леве обале Саве, а према плану града, циљ је да овај део Београда постане зелени заштитни појас од поплава, али и место за одмор и рекреацију грађана. Током јануара планирано је да буде организовано неколико садњи са страним компанијама и амбасадорима у оквиру акције "Дрво за Београд", али и да до краја овогодишње сезоне буде премашен број од 3.000 садница.

- Сигуран сам да ће ова акција постати традиција и да ћемо за коју годину бројати десетине хиљада стабала - додаје проф. др Радојичић. - У Београду има више од 135.000 регистрованих привредних друштава, а када би свако од њих донирало бар 10 стабала, видели бисмо колико је важан сваки појединац у креирању зеленог града. На данашњим генерацијама је велика одговорност, да оставимо здраву животну средину генерацијама које долазе, а то је могуће једино ако се цело друштво потруди.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)