УЗ КАТАНАЦ И КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ? Узнемирујући снимци малтретирања малишана у вртићу "Замак" су аутентични, реаговало тужилаштво

Б. Борисављевић

23. 01. 2021. у 08:51

УЗ КАТАНАЦ И КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ? Узнемирујући снимци малтретирања малишана у вртићу Замак су аутентични, реаговало тужилаштво

Маме и тате малишана испред вождовачког приватног вртића / Фото П. МилошевићМаме и тате малишана испред вождовачког приватног вртића / Фото П. Милошевић

УЗНЕМИРУЈУЋИ снимак непримереног опхођења према деци из вождовачког вртића "Замак" је аутентичан, потврдио је за "Новости" Славко Гак, секретар за образовање и дечју заштиту.

По објављивању приче у медијима, по хитном поступку је реаговало Друго основно тужилаштво. Како је "Новостима" речено у овој установи, формиран је предмет и наложено је полицији да предузме одговарујуће предистражне радње, како би се утврдило да ли има елемената кривичне одговорности за подизање оптужнице.

Иако је у петак требало да буде настављен просветни инспекцијски надзор, то се није догодило, због лошег здравственог стања директорке предшколске установе. "Посета" инспектора је одложена за понедељак. Ако директорка не буде била способна за разговор, установа мора обезбедити одговорно лице, како би инспекцијски надзор био настављен.

- Видео-снимак који се појавио у медијима је аутентичан и оно што је снимљено догодило се у предшколској установи "Замак" - каже Гак. - Лично ћу се залагати да се ово истера до краја и захтевати најстрожу казну, како за починиоце тако и за предшколску установу, и тражити одузимање лиценце за рад. Овакве сцене се не смеју догађати ни у приватним, ни у државним вртићима. Исто бих поступио и да је у питању предшколска установа чији је оснивач Град.

Гак наводи да Секретаријат није добио писмене изјаве запослених, пошто је директорки позлило, па је надзор прекинут. Он истиче да је у усменом разговору са инспекторима, сазнало се да се особа која се појављује на снимку да вуче децу за руку, виче, води као спремачица.

- Основно питање је ко су људи који раде са децом у обдаништима, да ли имају лиценце за рад - истиче Гак. - Проблем је што је све перефектно када се предаје докиментација и тражи верификиција, а после се то не поштује. Просветна инспекција има редовне контроле приватних предшколских установа, али се, по закону, оне морају најавити. Власници, тако, имају времена да се припреме и кад дођу инспектори све је како треба, по закону.

У конкретном случају, ниједан родитељ није се обратио секретаријату, нити просветној инспекцији како би их обавестио шта се дешава у овој предшколској установи. Гак истиче да, по пријему жалбе родитеља, инспекција одмах излази на терен и позива родитеље да пријаве све случајеве непримереног поступања са малишанима.

Дозволу за отварање приватног вртића издаје Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Када је Скупштина Београда 2015. године увела субвенције за боравак малишана у вртићима, приватна обданишта су почела да ничу као печурке после кише, а њихов број се у кратком року повећао за више од седам пута.

У СИСТЕМУ СУБВЕНЦИЈА

ВЕЋИНА родитеља чији малишани похђају вртић "Замак" у петак није одвела децу у обданиште. Каже да ће у овој причи истрајати до краја и да неће допустити да прође некажњено неко ко је малтретирао децу.

Вртић "Замак" основан је 2018. године и налази се у систему субвенција предшколског васпитања. Нико од надлежних из ове предшколске установе ни у петак се није огласио поводом немилог догађаја у овом обданишту.

У ДВОРИШТУ ПРЕДШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ СИНОЋ ОДРЖАН САСТАНАК РОДИТЕЉА И ВЛАСНИКА

ПОПИСИВАЛИ ПЕТИЦИЈУ ЗА УВОЂЕЊЕ ВИДЕО-НАДЗОРА

У ДВОРИШТУ вождовачког вртића "Замак" синоћ је одржан родитељски састанак којем је присуствовало око 50 родитеља малишана и власник предшколске установе. Као један од услова да наставе да децу доводе у овај вртић родитељи су тражили уградњу видео-надзора унутар објекта, као и приступ снимцима током боравка малишана у овој установи. Петицију да се уведу камере потписало је преко 30 родитеља, а са овим условима сагласан је био и власник вртића.

- Поједини су били против тога, јер не желе да им се деца снимају, док је већина прихватила овај предлог - прича за "Новости" Бојан Дрљачић, чији двоипогодишњи син већ годину дана иде у "Замак." - Такође, један од услова да наставимо да доводимо децу јесте и да један од власника стално буде присутан унутар објекта, јер директорка уз здравствених разлога дуже од месец дана није долазила у вртић, нити контролисала рад запослених.

Наш саговорник додаје да нису добили одговор на питање ко ће сносити последице за недолично понашање запослене, као ни како је она доспела да ради у ову установу. Изричит је био да децу неће доводити у вртић док се не испуне постављени услове. Такође, на синоћном састанку око 30 родитеља је потписало да ће у понедељак своје малишане довести у вртић. (Ј. Д.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

buki

23.01.2021. 17:58

Već treći dan gledam ovaj snimak po ko zna koji put, i ne vidim ništa posebno sporno, osim što jedna od dve ženske osobe pokušava da zavede red i umiri decu, a druga sve to snima, umesto da joj pomogne. Mogla je malo nežnije da ih izvlači iz onog ćoška, ali bolje da bude i grublja, nego jedno drugom u ćošku da povrede oko. Dete nad kojim se nadvila čučeći nije udarala (meni se čini da je proveravala u kakvom je psihifizičkom stanju), čak ni na jedno nije vikala nego generalno na sve, da ih što brže dovede na sredinu sobe, gde ih lakše kontroliše da se ne povrede. Snimak je doduše prilično zamagljen, pa ostavljam mogućnost da nisam videla dobro.