НЕ СЕЦИТЕ ШУМУ НИ ЗАРАД ШКОЛЕ : Становници насеља Браће Јерковић сакупили потписе за примедбе на регулациони план њиховог краја

М. СТАНОЈКОВИЋ

19. 01. 2021. у 06:47

НЕ СЕЦИТЕ ШУМУ НИ ЗАРАД ШКОЛЕ : Становници насеља Браће Јерковић сакупили потписе за примедбе на регулациони план њиховог краја

Фото Приватна архива

ЖИТЕЉИ насеља Браће Јерковић прикупили су око 500 потписа који ће приложити уз примедбе на нацрт Плана детаљне регулације између улица Мокролушке, Мишка Јовановића, Краљевачке и Заплањске на Вождовцу.

Житељи овог дела града побунили су се против уништавања и планиране сече шуме на потезу између улица Војислава Илића и Игњата Јоба, који представља, како наводе, подручје плански сађене шуме, која ће зарад изградње нове осмолетке да буде буквално преполовљена.

Како се наводи у образложењу примедаба, које ће данас доставити градској управи, део зелених површина већ су изгубили у априлу када је због изградње објекта трговинског ланца окрњен зелени појас.

- Тада је било ванредно стање и нисмо ништа могли да предузмемо када се градио објекат уз потез улице Игњата Јоба код Трогирске падине. Овог пута смо се организовали и прикупили потписе, а очекујемо да их буде још, јер су се станари по зградама организовали да потпишу.

НОВА КУМОДРАШКА УЛИЦА

ПЛАНОМ детаљне регулације планирана је Нова Кумодрашка улица у продужетку Душановачког моста, као и продужетак Мокролушке улице који са овом Кумодрашком формира кружни ток.

Највећа борба нам је за ову зелену површину, јер сматрамо да постоји и друго место где би школу могли да изграде, а не да иду линијом мањег отпора и изаберу јавну површину под шумом, на којој најлакше могу да посеку и зидају - каже за "Новости" Душан Т. из

Иницијативе за заштиту уништавања зеленила Браће Јерковића .

У својим захтевима наводе заштиту шуме на потезу између Браће Јерковића и Краљевачке улице, зелених површина поред специјалне болнице уместо зграда, очување шума преко пута новог трговинског ланца на Трогирској падини, зеленило у Улици Бране Ћосића, очување шумског појаса око Централног гробља.

УКЛАЊАЊЕ НАСЕЉА МАРИНКОВА БАРА

КАО очекивани ефекти су уклањање нехигијенског насеља Маринкова бара, као и реконструцкија постојеће и доградња саобраћајне мреже, планирање недостајућих садржаја јавних служби.

Фото Приватна архива

Осим бриге за зелене површине, мештани Браће Јерковић незадовољни су планираном градњом којом ће се повећати драстично спратност у овом делу града.

- Зона предвиђена за становање је била жртва најсуровијег надзиђивања, негде су двоспратне куће добиле и по пет додатних спратова ширих од самог приземља куће, а без икаквог решења за паркинг.

У зони мешовитих градских центара предвиђена је висина објеката до 28 метара, односно са осам или девет спратова. Док се у мањим улицама планира дозвољена спратност до седам спратова, односно висина до 21 метар. Тренутно су на овом пристору махом једноспратни и двоспратни објекти тако да су предвиђене спратности огромно повећање броја становника, упркос томе овај план не предвиђа ниједну већу зелену површину - наводе станари насеља Браће Јерковић.

Рок за достављање примедби истиче сутра, док је јавна седница заказана за 11. март.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)