УЛИЦА КНЕЗА МИЛОША ПОД ЗАШТИТОМ: Одлуком Владе позната саобраћајница у Београду проглашена за културно добро

С. Видачковић

17. 01. 2021. у 09:22

УЛИЦА КНЕЗА МИЛОША ПОД ЗАШТИТОМ: Одлуком Владе позната саобраћајница у Београду проглашена за културно добро

Улица кнеза Милоша спаја три општине

ЖИЛА куцавица српске престонице, саобраћајница која спаја три београдске општине - Стари град, Савски венац и Врачар, од Народне скупштине до Мостарске петље - Улица кнеза Милоша, дуж које су смештена седишта Владе Србије, Генералштаба, бројних министарстава, страних амбасада, проглашена је за културно-историјску целину.

Одлуку је донела Влада Србије, крајем прошле године. Ово, између осталог, значи да сви власници и корисници објеката у овом заштићеном подручју морају тражити сагласност од градског Завода за заштиту споменика за све интервенције, како би се утврдили услови за предузимање мера техничке заштите за радове и добила одобрења на пројекат и документацију. Како је објашњено из Завода, границе ове целине обухватају улице Кнеза Милоша, Крунску, Ресавску, Вишеградску, Дурмиторску, Сарајевску, Хајдук Вељков венац, Балканску, Адмирала Гепрата, Добрињску, Краља Милана, Андрићев венац.

- Важну карактеристику просторне целине чини њено језгро са објектима државне управе, чиме се тај простор ослања на првобитну идеју кнеза Милоша о формирању новог управног центра - наводе у Заводу. - У горњем делу улице доминирају пословни објекти, док су у сегменту од Немањине према Мостарској петљи већином стамбене зграде и амбасаде. Вредност простора употпуњују улични дрвореди, озелењени простори и паркови. У просторно-културној целини налази се низ значајних објеката који се истичу својим архитектонским карактеристикама, стилским и типским посебностима што указује на њене несумњиве архитектонске и естетске вредности. С обзиром на то да се везује за значајне историјске догађаје и знамените личности из области привреде, књижевности, уметности, политике, као и да су се овде налазиле и налазе се значајне институције, овај простор важан је за проучавање друштвене историје Срба због чега је утврђен за културно добро.

ПРВИ УРБАНИСТИЧКИ ПЛАН

ПОДРУЧЈЕ уз Улицу кнеза Милоша простор је који је почео да се развија у време његове владавине као државни, административни и војни центар српског Београда. Пресецање и уређење Улице кнеза Милоша представља резултат првог урбанистичког плана овог дела Београда, четрдесетих година 18. века, према нацрту Франца Јанкеа. План је представљао најмодернију урбанизацију која је увелико примењивана широм Европе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Robert

18.01.2021. 23:37

Zašto ne pišite o tome da će zgrada 14 u ulici admirala geprata uskoro biti srušena ? Da budemo fer i da kažemo svima da zaštita kulturnih dobara ne važi u Srbiji. Nikada nije ni važila. I da može da se radi ko kako hoće i želi. Videli smo šta se radi na Vracaru, resavska, krunska, venac, dorcol.... Zalosno stvarno. Umesto da čuvamo stari grad mi pravimo New Yorck od njega.