ЦЕНА КАРТЕ ОСТАЈЕ ИСТА: За услугу превоза трамвајима и тролејбусима ГСП ће добити више новца

С. Б. М.

14. 01. 2021. у 08:51

ГРАДСКО саобраћајно предузеће (ГСП) Београд затражиће у другој половини ове године од градских власти повећање цене градског превоза, односно цене коју им Град плаћа по пређеном километру.

ЦЕНА КАРТЕ ОСТАЈЕ ИСТА: За услугу превоза трамвајима и тролејбусима ГСП ће добити више новца

Фото З. Јовановић

ГСП Београд ће на основу анализе цене превоза трамвајског и тролејбуског подсистема и предложити оснивачу корекцију цене узимајући у обзир послове одржавања трамвајске и тролејбуске инфраструктуре, наводи се у документу који је Надзорни одбор предузећа усвојио крајем претходне године.

Како је наведено у програму пословања овог јавног предузећа за 2021. годину, планирана вредност уговора коју ће склопити са Градом за превоз путника за 2021. годину износи 14,5 милијарди динара, колико је износила и за 2020.

- У току 2020. године за потребе утврђивања цене коштања оствареног транспортног рада, ГСП је спровело поступак јавне набавке. Машински факултет и институт за истраживање и пројектовање у привреди израдили су "Пројекат анализе цене коштања превоза у електроподсистему". На основу овога Секретаријату за јавни превоз предложено је повећање цене оствареног транспортног рада по пређеном километру за трамвајски, тролејбуски, е-бус и е-мини подсистем. Зато ће у другој половини 2021. да се ребалансом буџета Града повећа уговорна вредност са Секретаријатом, сходно повећању цена за остварени рад у електросистему - наводи се и документацији.

ЛИНИЈЕ

ГСП Београд тренутно одржава 87 аутобуских линија, све трамвајске (12)и тролејбуске линије(6), на једној е-бус линији и мини бус илинији. Од јуна ове године, раде и на 13, од 24 линије ноћног превоза.

Уговором о реализацији обављања комуналне делатности јавног превоза путника у граду Београду, цене које је град плаћао ГСП по пређеном километру су следеће: за соло тролејбус цена је 219 динара, а за зглобни тролејбус 284 динара. За зглобни трамвај по километру издваја се 229 динара, а за мултиплицирани 344 динара, за "швајцарца" 206 динара, а са приколицом 263 динара, а за "шпанца" 253 динара. За е-бус, цена по пређеном километру је 219. О томе колике ће сада бити накнаде, информација у документима нема.

Иако ће ГСП тражити повећање цене за услуге транспорта, челници уверавају да поскупљења месечних карата за превоз неће бити.

   

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (2)

Aleksandar

15.01.2021. 09:45

Vec sada jako veliki broj ljudi ne placa karte za prevoz, a ako cena prevoza bude povecana, sigurno ce se taj broj dodatno povecati. Najlakse je povecati cenu, a mnogo bi pametnije bilo da se uvede racionalizacija poslovanja, poveca unutrasnja kontrola... Sigurno bi se na taj nacin napravile velike ustede u javnom prevozniku, bez dodatnih nameta po gradjane.