ДУГ УГАСИО СВЕТЛО У БИБЛИОТЕЦИ: Једина установа културе у Борчиа затворена због нерегуларности

М. СТАНОЈКОВИЋ

14. 01. 2021. у 11:03

БЕЗ јединог места културних збивања, али и свог омиљеног читалачког кутка недавно је остало око 50.000 мештана Борче.

ДУГ УГАСИО  СВЕТЛО У  БИБЛИОТЕЦИ: Једина установа културе у Борчиа затворена због нерегуларности

Фото архива

Огранак библиотеке "Милутин Бојић", у Улици Косте Манојловића бб, који броји око 2.800 читалаца, а који је радио у нелегализованој згради, затворен је због нагомиланог дуга за струју. Због "одсечених" каблова, многи књигољупци одсечени су од читалачког света.

Како за "Новости" објашњава Борчанка Љубица Пернер, када је пред Нову годину дошла до библиотеке да позајми књигу, дочекало ју је обавештење да је затворена, а да су јој најближи огранци тек у Овчи и Падинској скели.

Фото К. Михајловић

 

- Ово нам је једини кутак где су раније, док није почела пандемија, организоване књижевне вечери. Ово је највећи огранак Библиотеке "Милутин Бојић", тако да нам је сада читање ускраћено - каже наша саговорница. - Како се прича, има везе са новим домом здравља који се гради одмах поред, али и нерешених ствари са струјом. Можемо да идемо у Овчу и Падинску скелу, али то је за пензионере далеко. Осим тога, у овој згради је и пошта, а и просторија за пензионере где могу да се друже, играју шах.

РАДИ ПЕТ ДЕЦЕНИЈА

БИБЛИОТЕКА "Милутин Бојић" основана је Решењем Народног одбора општине Палилула 1957. године као Централна библиотека општине. Њен огранак у Улици Косте Манојловића у Борчи ради од 1967. године. Испостава је до данас мењала локације неколико пута. До 2007. налазила се у згради Дома здравља у старом насељу Борча, а од априла 2007. године библиотека је добила нову зграду, која се налази у Улици Косте Манојловића б.б.

У Библиотеци "Милутин Бојић", коме овај борчански огранак припада, потврдили су да је читалачки простор затворен још у новембру, јер се нагомилао дуг за струју.

- Електродистрибуција је искључила објекат са електричне мреже, јер од 2007. кад је изграђен до данашњег дана није легализован, па самим тим ни легално прикључен на струју - кажу у библиотеци.

- Општина Палилула је требало то да реши, па сада чекамо да видимо да ли ће они моћи нешто да убрзају по питању легализације.

Књижничари испоставе у Борчи потврђују да их много љубитеља писане речи зове да им упути жалбу и изрази наду да ће ускоро отворити врата за читаоце:

- Књиге су и даље унутра, ово је највећи огранак. Позајмљено штиво могу да однесу до других испостава и да тамо преузму ново. Ипак, знамо да је старијим суграђанима то далеко. Не знамо колико дуго ће још бити затворена. Али, свакако, док се проблем не реши.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)