КАД СЕ МЛАДОЖЕЊА ЗАГЛАВИ У ЛИФТУ: Лифтаџија "Градског стамбеног" Дејан Зарић у каријери био у озбиљним ситуацијама, али и у шаљивим

Г. НОВАКОВИЋ

10. 01. 2021. у 11:31

КАД СЕ МЛАДОЖЕЊА ЗАГЛАВИ У ЛИФТУ: Лифтаџија Градског стамбеног Дејан Зарић у каријери био у озбиљним ситуацијама, али и у шаљивим

Фото Ж. Кнежевић

СТРАХ и паника. Свађа или помирење. Стрепња хоће ли младожења стићи на венчање. Осмех и олакшање када помоћ стигне.

Све ово, и још много више, доживљавају београдске лифтаџије када дођу на адресу где је потребна хитна помоћ. Један од последњих званичних професионалаца у овом послу, и представник последње генерације мајстора за лифтове средње школе "Раде Кончар", јесте и Дејан Зарић (47), запослен у ЈП "Градско стамбено".

У просеку, око двадесет минута потребно је да екипа за хитне интервенције овог предузећа стигне од тренутка позива до адресе где се лифт заглавио. Анегдота шта је све затицао на терену има напретек, будући да дневно има неколико десетина позива. Ипак, оне које су за памћење, Дејан је сместио у посебну "фиоку". Једна од њих је прича из Булевара краља Александра.

- Пре девет година панично нас је позвао мушкарац инсистирајући да стигнемо што пре јер му је сваки секунд важан - прича нам Зарић.

- Када смо колега и ја отворили кабину, затекли смо младожењу који се сав био зацрвенео од нервозе и панике, јер је каснио на сопствено венчање у Општину Звездара. Како није било слободног таксија, а ни ми нисмо имали нови позив, понудили смо се да га одвеземо на венчање. Сутрадан је дошао код нас у предузеће и донео торту, и тако је почело породично пријатељство.

РАДНИ ВЕК

- РАДНИ век лифтова јесте 25 година. Међутим, њихова просечна старост у Београду износи 42 године. У исправном и безбедном стању, наши мајстори уз велике напоре успевају да одрже и оне који су и по два до три пута старији од њиховог радног века - напомиње Игор Ћурчић из "Стамбеног".

У сећању ће му заувек остати урезан и "вапај за бебом", због којег су на терен у новобеоградском Блоку 63 кренули у року од две секунде.

- Жена је плакала на телефон, јер јој је остала беба заглављена у лифту. Рекла је да се то десило у секунди, врата су се некако затворила, а лифт заглавио. Када смо стигли, она је била уплакана. Нисмо помишљали да је питамо како је бебу оставила саму чак и на трен, јер нисмо хтели да јој стајемо на муку. Морали смо да развалимо врата лифта. На наше запрепашћење, унутра смо видели пса. Уплашили смо се и збунили, јер нам није било јасно где је беба, али је онда станарка потрчала ка псу и рекла "дођи, Бебо"... - присећа се наш саговорник.

БРИНУ О 6.500 ЛИФТОВА

ЈАВНО предузеће "Градско стамбено" одржава скоро шест и по хиљада лифтова у Београду, што је више од половине њиховог укупног броја у граду. Овим постројењима дневно се превезе око 600.000 људи, више него ГСП-ом, те стога не чуди да се у лифтовима, поред уобичајених, дешавају и неке необичне ситуације.

Дејан Зарић је симбол занимања које нестаје, иако су лифтаџије "на цени". Он је последња генерација ученика Средње стручне школе "Раде Кончар", који су се професионално определили за поправку лифтова. Образовни профил давно је угашен, јер је процењено да је такво образовање уз реалну праксу опасно за децу од 15 до 18 година. Идеје о каснијем дошколовавању свршених средњошколаца су постојале, али никада нису заживеле.

Сведок Зарић на радном месту, Фото Ж. Кнежевић

- Технички и технолошки напредак за последњих неколико деценија је врло интензиван у свим областима производње. Тако је и са лифтовима - каже Игор Ћурчић из "Градског стамбеног". - Некада, лифт је био већински механичка машина. Данас, то је комплексни систем са много електронике за чију је поправку потребна свестраност. "Стварање" новог мајстора није једноставан, брз, нити јефтин посао, али старији имају потребно искуство, а млади боље баратају новим технологијама и на тај начин једни друге допуњују и једни од других уче.

Како би лифтаџијски посао у будућности опет "оживео", при Привредној комори Београда формиран је Савет за лифтове. План је да се нови кадрови добијају кроз неформални систем образовања у коме би свршени средњошколци машинске и електро струке добијали пети степен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)