ВИШЕ ОБРОКА ЗА ЉУДЕ СА УЛИЦЕ: Нова 2021. дочекана и у подземним пролазима

М. С.

06. 01. 2021. у 18:40

НА улици, у хаусторима и подземним пролазима града, без празничне помпе, Нову годину је дочекало око 160 суграђана без крова над главом.

ВИШЕ ОБРОКА ЗА ЉУДЕ СА УЛИЦЕ: Нова 2021. дочекана и у подземним пролазима

Фото Н. Скендерија

Њих 71 имало је срећу да буде бар привремено у топлом, колико их је збринуто у Прихватилишту за одрасле у Кумодрашкој улици на Вождовцу. Ипак, с обзиром на то да овај смештај годинама кубури са капацитетом, ове зиме су оспособљени још неки пунктови где могу да се склоне од хладноће. Град је отворио додатне објекте за бескућнике у зимском периоду - два дневна центра и два привремена прихватилишта.

Да попију шољу чаја и добију јело, суграђани са улице могу у Солунској 15, где их чекају волонтери Црвеног крста. Засад само у кратком периоду од два сата, од 11.00 до 13.00 часова.

- Долазе, али спорадично. Делили смо проспекте да се информишу и да знају. Ипак, надамо се да ће већи број њих наредних дана долазити кад буду сазнали где могу да добију оброк, гардеробу, чај, а ускоро ће моћи и да се окупају - рекли су нам волонтери у Солунској.

ОБАВЕШТЕЊА

У СЕКРЕТАРИЈАТУ за социјалну заштиту уверавају да су се побринули да информације о могућностима смештаја ових суграђана стигну до оних којима је то потребно.

- Урадили смо памфлете, а волонтери Црвеног крста обилазе хаусторе и места где се обично налазе особе које живе без крова над главом и дају им обавештења где могу да се јаве и остваре право на социјалну помоћ, оброк, као и о радном времену прихватилишта.

У сарадњи са Црвеним крстом, отворена су и врата у Сазоновој 119 на Врачару, кроз која је досад прошло око 100 корисника.

ПОМОЋ Сугрграђани доносе храну и гардеробу, Фото П. Милошевић

- Овде могу да добију топли оброк, напитке, одећу, али и да буду упућени у Прихватилиште за одрасла и стара лица уколико желе смештај - каже Наташа Станисављевић, секретарка за социјалну заштиту. - Отворили смо и привремена прихватилишта на Врачару и на Аутокоманди, а укупно је постављено 40 кревета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)