ВАЖНО МЕСТО У ПРЕДРАТНОМ БЕОГРАДУ: Овако је некада изгледало место где се данас налазе "Вечерње новости" (ФОТО)

З. НИКОЛИЋ

07. 01. 2021. у 08:00

МЕСТО где се данас налазе ваше "Вечерње новости" било је веома важно и у предратном Београду, али је простор Дечанске улице, а касније Трга Николе Пашића био потпуно другачији.

ВАЖНО МЕСТО У ПРЕДРАТНОМ БЕОГРАДУ: Овако је некада изгледало место где се данас налазе Вечерње новости (ФОТО)

Фото: Архива

Ако ћемо баш прецизно, пре Другог светског рата простор данашњег трга био је уобичајен градски кварт са кућама које су га красиле.

Потом су по овде падале бомбе, а рат је оставио свој неумољив траг. На крају, послератне власти су донеле одлуку да овде буде трг који ће понети име по оснивачима научног социјализма - Карлу Марксу и Фридриху Енгелсу.

Фото: Архива

Старе фотографије очитавају то, некадашње време, а посебно се истицала кафана "Топола". Она је била умештена на простору који данас обележава пешачки прелаз којим се излази на садашњи трг.

Фото: Архива

Снимци зграде "Борбе" подсећају на здање некадашњег листа "Време" који је некада био на овом месту. То је била необично важна новинска кућа у предратној Југославији, да би касније њено име заузела "Борба".

Гестапо

На данашњем Тргу Николе Пашића током окупације налазила се и кућа у којој је била смештена злогласна команда Гестапоа, немачке специјалне полиције. Спомен плоча која подсећа на ову зграду и данас постоји на овом тргу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)