ДОГОДИНЕ У НОВОМ СЈАЈУ: Обнова запуштене зграде Команде ратног ваздухопловства у Земуну почиње за шест месеци

С. Видачковић

03. 01. 2021. у 08:51

ДОГОДИНЕ У НОВОМ СЈАЈУ: Обнова запуштене зграде Команде ратног ваздухопловства у Земуну почиње за шест месеци

Команда ратног ваздухопловства у Главној улици

ОБНОВА зграде Команде ратног ваздухопловства у Главној улици у Земуну, која се чека већ две деценије, требало би да почне у другој половини ове године.

Како нам је рекао председник ГО Земун Гаврило Ковачевић, Град Београд финансира израду пројекта рекострукције овог здања и Авијатичарског трга, док ће Влада Србије издвојити новац за обнову овог јединственог објекта који је својом лепотом красио централну земунску улицу.

Након што су НАТО бомбе 1999. године оштетиле велелепно здање, дело архитекте Драгише Брашована које је саграђено 1935. године, надлежни за санцију зграде Команде ратног ваздухопловства, годинама су окретали главу од решења овог проблема, због чега је зграда данас у запуштеном и веома лошем стању. Иницијатива за "давање сјаја" овој земунској лепотици потекла је од градских челника током прошле године.

Изграђена је у стилу југословенске модерне између два светска рата, са изразитом архитектонско-урбанистичком и културно-историјском вредношћу. Зидана је са основом у облику четвороугла, са унутрашњим двориштем и предбаштом. Зграда има четири спрата и седам кула. Ова грађевина је дуго била међу највећима у Земуну, а и данас представља један од најдоминантнијих објеката у старом језгру општине.

- Припремна документација ради се у две фазе - објашњава, за "Новости", Ковачевић. - Прва фаза обухвата израду елабората процене стања и пројекат санације конструкције. Затим, друга фаза подразумева пројекат реконструкције, рестаурације и конзервације споменика културе. Завршетак ове две етапе очекује се почетком наредне године, док би радови на реализацији пројекта требало да почну у другој половини 2021. Инвестициона вредност санације биће позната после израде комплетне планске документације.

Према његовим речима, после обнове ово здање добиће некадашњи сјај и биће на понос припадницима Ратног ваздухопловства као и свим Земунцима.

ДЕЛИМИЧНА ОБНОВА

У НАТО агресији 1999. године, зграда Команде ратног ваздухопловства погођена је у средишњи бочни део објекта из Главне улице и у делу куле са дворишне стране. Како су нам раније рекли у Заводу за заштиту споменика културе Београда, објекат је делимично реконструисан од 2000. до 2001.године у делу погођеног бочног крила, док је кула и део уз њу оштећен и данас.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)