ЗНАТЕ ЛИ ШТА ЈЕ УКОЧЕНО ДРВО? Користило се за бродове и авионе, а једна од фабрика која га је правила налазила се у Београду (ФОТО)

З. НИКОЛИЋ

12. 12. 2020. у 12:10

ЗНАТЕ ЛИ ШТА ЈЕ УКОЧЕНО ДРВО? Користило се за бродове и авионе, а једна од фабрика која га је правила налазила се у Београду (ФОТО)

Фото архива

СТАРИ термини некадашњег Београда увелико су избачени из употребе.

 Баш као што нама данас необично звуче речи и стручни термини које су некада користили наши стари, тако, вероватно, ни они нас не би тумачили добронамерно, са свим нашим белосветским новотаријама које сада користимо у нормалном говору.

Тек један међу тим називима красио је једну фирму у предратном граду, а била је то "Творница укоченог дрвета". Стара фотографија враћа нас управо у то време, када се овај назив односио на унакрсно лепљене фурнире који су се користили у домаћинствима, али и при изради железничких вагона и њихових ентеријера. Овакав материјал био је користан за облагање унутрашњости бродова и авиона онога доба.

У то време постојала је Краљевина Југославија, а ова фабрика је имала седиште у Ријеци, у Хрватској, а запошљавала је око 200 радника.

Поред складишта у Београду, имала је своје магацине и у Љубљани, Загребу, Сплиту и Сарајеву, што је очитавало значајан пословни обим оног времена.

Поред повратка у тридесете године, ова прича подсећа на одређен економски замах који је ондашња Југославија доживела током четврте деценије 20. века. У целом свету осећао се одушак после Првог светског рата и, нарочито, економске кризе која је уследила после тога.

Фото архива

На жалост, овај миран период у којем се свет опустио после великих и бурних догађаја, није дуго потрајао. На вратима је био Други светски рат и ни мало ведри догађаји, који ће, поред осталог, значајно утицати на индустију, па и на необичан излог и ондашњи Београд којем смо, у овој причи, накратко посветили пажњу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)