ПРЕКО УЛИЦЕ И ДИЈАГОНАЛНО: Старт ексклузивне пешачке фазе на раскрсници Дечанске и Македонске улице у недељу 13. децембра

С. Б. МИЛОШЕВИЋ

08. 12. 2020. у 10:44

ОД недеље 13. децембра, Београд ће имати прву раскрсницу попут оних у Токију, Лондону и Њујорку, којом ће пешаци моћи да прелазе у свим правцима, дијагонално и праволинијски, док возила стоје на црвеном светлу из сва четири правца.

ПРЕКО УЛИЦЕ И ДИЈАГОНАЛНО: Старт ексклузивне пешачке фазе на раскрсници Дечанске и Македонске улице у недељу 13. децембра

Фото: Секретаријат за саобраћај

Нова ексклузивна пешачка фаза уводи се на раскрсници улица Македонске и Дечанске у циљу повећања проточности возила и смањења пешачких и возачких конфликта. Новим решењем, возила ће од семафора у Скадарској, када добију зелено светло, у том зеленом таласу стизати до Теразијског тунела.

Нови режим саобраћаја у понедељак су предствили заменик градоначелника Горан Весић и секретар за саобраћај Душан Рафаиловић, који су навели да је ово само прва у низу измена на улицама града у циљу убрзања саобраћаја и смањења гужви.

- Пешаци ће овде убудуће истовремено прелазити улицу док возила стоје на црвеном светлу. Циклус ће трајати 120 секунди, што значи да ће пешаци имати 30 секунди да пређу улицу, док је остатак резервисан за моторни саобраћај. Ово се у свету показало као добро решење и ми смо одлучили да га применимо. Зато смо претходно проширили десну саобраћајну траку за скретање ка Теразијском тунелу у Дечанској, укинули пешачке прелазе на углу Браће Југовића и Булевара деспота Стефана, семафоризовали пешачки прелаз код Скадарске улице, поставили заштитне ограде у том делу града. За викенд ћемо обележити пешачки прелаз на углу Македонске и Дечанске, а већ у недељу поподне требало би да семафори раде у новом режиму - појаснио је заменик градоначелника.

Секретар за саобраћај Душан Рафаиловић подсетио је да је Град септембра 2019. потписао уговор са "Сименсом" вредан 2,8 милијарде динара за увођење адаптибилног система за управљање саобраћајем у Београду и да је измена на овој раскрсници само мали део онога што нас чека у будућности.

- Семафорски уређаји биће замењени на 322 локације од 650 колико их има у граду, а уз помоћ најсавременијег софтвера управљаће се семафорима у зависности од потреба, односно прилива саобраћаја. То значи да семафор неће стално да ради у истом режиму без обзира на то има ли гужве или не, већ ће софтвер сам да израчунава дужину трајања црвеног и зеленог светла у зависности од оптерећења саобраћајне мреже.

Тврде да се укидањем пешачких прелаза у Булевару деспота Стефана не нарушавају многи најкраћи могући правци кретања пешака, већ да суграђани морају да се навикну. Уједно, апелују на суграђане да не претрчавају улицу при црвеном светлу на овој раскрсници.

СЕНЗОРИ ЗА ТРАМВАЈЕ КОД ПРАВНОГ

КРАЈЕМ овог месеца или почетком јануара нова опрема требало би да буде инсталирана на раскрсници код Правног факултета. Она би требало да омогући да трамваји добију предност у саобраћају, односно зелено светло чим семафор детектује њихов наилазак.

Оваква опрема биће инсталирана на већини раскрсница којима пролазе шинска возила, како би се трамваји убрзали и повећала њихова искоришћеност.

НОВИ ЦЕНТАР ЗА УПРАВЉАЊЕ

У ОКВИРУ нове аутобуске станице на Новом Београду, како каже Горан Весић, Град ће имати 2.500 квадрата простора где ће бити смештен Центар за управљање саобраћајем, као што га имају сви велики градови у свету.

- "Око соколово", увођење система за адаптилно управљање саобраћајем, ширење трамвајске мреже, као и план да када се сагради обилазница око Београда зауставна трака ауто-пута буде жута трака за аутобусе, јесу начини на које желимо да убрзамо саобраћај - наводи Весић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ПОКОСИО ПЕШАКА, ПА ПОБЕГАО: Бахати возач налетео на младића (27) на тротоару у улици Браће Јерковић, хитна га превезла у Ургентни центар