ВОДА ЗА РИТОПЕК СТИЖЕ СЛЕДЕЋЕ ЈЕСЕНИ: Радови на изградњи водоводне мреже у грочанском насељу требало би да почну до краја априла

Ј. ДИНЧИЋ

02. 12. 2020. у 12:34

ВОДА ЗА РИТОПЕК СТИЖЕ СЛЕДЕЋЕ ЈЕСЕНИ: Радови на изградњи водоводне мреже у грочанском насељу требало би да почну до краја априла

Мештани носе воду у балонима / Фото А. Станковић

ПРОЈЕКТОВАЊЕ водоводне мреже у грочанском насељу Ритопек биће завршено у наредних десет дана.

Потом следи расписивањe тендера, најкасније до краја године, док су планови да се на јесен следеће године обезбеди вода за пиће. Извођач радова, којег ће Град изабрати на тендеру, имаће рок шест месеци да заврши уговорени посао, што би значило да би ако све буде по плану радови требало да почну у априлу.

Након завршетка и изградње водоводне мреже у Ритопеку створиће се услови да почне и прикључење делова Гроцке кроз водовод Макиш - Младеновац, који би до 2023. године требало да стигне до Младеновца - рекао је Горан Весић, заменик градоначелника приликом недавне посете Гроцкој. - Прво до Врчина, Гроцке затим и насеља Пударци, Умчари и Дражањ, односно сва она села која сада имају проблем са водом биће прикључена на градски водовод.

Према Весићевим речима, након завршених радова у Ритопеку биће решен један од највећих проблема општине Гроцка, и сва села са територије ове локалне самоуправе коначно ће добити градску воду. Надлежни из Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда истичу да су одређени приоритети за реализацију изградње објеката и нове мреже водоснабдевања у овом грочанском насељу.

Завршава се пројектовање резервоара, потисног цевовода до прекидне коморе, као и прекидне коморе и цевовода до постојеће мреже у Старом Ритопеку - објашњавају надлежни.

Планирано је да буде изграђено 2,3 километра примарног цевовода и око пет километара секундарне мреже, када би требало да делови новог и старог Ритопека добију градску воду. Изградња би решила и горући проблем за око 2.500 мештана овог насеља. За пијаћу воду се боре више деценија, многи су до сада одустали, продали земљу и отишли из Ритопека, места које је у Гроцкој најпознатније по узгоју трешања. Због чега им је вода преко потребна.

СНАБДЕВАЊЕ САМО ИЗ ЦИСТЕРНИ

ВОДА из цистерни једини је начин снабдевања пијаћом водом у Ритопеку. Тренутно насељем круже цистерне градског водовода, које истачу воду у бунаре, а одакле се даље пумпама снабдевају домаћинства. Они који немају пумпе, а ни бунаре, балоне водом пуне из цистерне која је још од 2014. године сваког дана паркирана испред Месне заједнице у Ритопеку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)