ЗАШТИТА ГРАДСКОГ ЈЕЗГРА: Урбанистички завод ће дефинисати под којим условима су могуће интервенције у зони око Кнез Михаилове

М. С.

02. 12. 2020. у 11:31

ЗАШТИТА ГРАДСКОГ ЈЕЗГРА: Урбанистички завод ће дефинисати под којим условима су могуће интервенције у зони око Кнез Михаилове

Главна пешачка штрафта

ДЕТАЉНИ параметри за планирану заштиту и изградњу у оквиру просторно културно-историјске целине за подручје Кнез Михаилове улице и "историјског језгра Београда" биће дефинисани нацртом Плана детаљне регулације овог подручја коју је започео Урбанистички завод.

Одлука о изради овог плана донета је прошле године, а коначан документ ускоро ће се наћи на раном јавном увиду када ће грађани и стручна јавност моћи да се упознају с њим и дају предлоге.

Како наводе у Урбанистичком заводу, циљ су заштита и унапређење културно-историјског наслеђа, које је за заштићену целину утврђено 1964. године, док је за културно добро од изузетног значаја проглашено 1979. године. Иницијатива да се ближе уреде правила грађења, а тиме и заштите, потекла је од Завода за заштиту споменика, док је инвеститор плана Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу. Границом плана обухвата се део територије општине Стари град, на простору од око 17 хектара између Кнез Михаилове улице, Краља Петра, Узун Миркове, Студентског трга, Васе Чарапића, Трга републике, Сремске, Маршала Бирјузова, Царице Милице, Цара Лазара, Грачаничке, Париске.

Према објашњењу градског урбанисте Марка Стојчића, до сада није постајао план детаљне регулације који је употребљив, па је било неопходно приступити изради. Ипак, како наглашава, фокус је на заштити, а не на изградњи.

- Потребно је било дефинисати ближе овај простор како би било немогуће изградити неки објекат или извршити интервенцију иза које не можемо да стојимо - навео је Стојчић за "Новости". - Овим ће бити дефинисано и тачно како се евентуалне интервенције могу радити да би се заштитио овај део, али и касније и приликом проширења пешачке зоне. Овај план радимо детаљно у сарадњи и са градским и са Републичким заводом за заштиту споменика.

С обзиром на озбиљност плана, градски урбаниста прогнозира да би он могао да буде готов у току наредне године, након чега ће бити доступан јавности.

ПРОЈЕКАТ ИЗ 1980.

ПРОСТОР Кнез Михаилове улице био је уређен детаљним урбанистичким планом подручја из 1980. године. По том плану, претежна намена је становање са делатностима, а тим планом Кнез Михаилова је добила највиши комуникациони ранг.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)