ДОБРА ВОЉА РУШИ БАРИЈЕРЕ: Удружење "Феникс" указује на потребе прилагођавања околине због лакшег кретања особа са инвалидитетом

Ј. Гочанин

30. 11. 2020. у 11:14

ДОБРА ВОЉА РУШИ БАРИЈЕРЕ: Удружење Феникс указује на потребе прилагођавања околине због лакшег кретања особа са инвалидитетом

Бранко Јокић

ПРОЈЕКАТ "Београд без баријера", пре пет година покренуло је ЈП "Градско стамбено". Ова иницијатива омогућила је да се било која од 14.000 зграда, колико их је у систему "Стамбеног", пријави и бесплатно добије прилазну рампу са рукохватима, уколико за то постоје технички услови.

Ипак, инвалиди истичу да то није довољно и да баријера има у целом граду.

- Само током ове године 79 зграда у престоници је добило рампе. Ми подстичемо грађане да у оквиру своје стамбене заједнице пријаве своју зграду, јер је солидарност и брига о другима основа за културу становања - говоре за "Новости" у ЈП "Градско стамбено".

Упркос пројекту "Београд без баријера", према речима проф. Бранка Јокића, председника Удружења особа са инвалидитетом "Феникс" из Ресника, они се свакодневно сусрећу са препрекама које им онемогућавају кретање.

- У стамбеним зградама, општинама, домовима здравља, позориштима, ресторанима, продавницама, банкама, на улицама, аутoбуским стајалиштима.... препреке су на сваком кораку - објашњава проф. Јокић. - Њихово уклањање нама би значило слободу, а помогло би широј популацији. Мајкама са децом у колицима, старијим људима, али и младим здравим особама при, на пример, уношењу намештаја и беле технике јер би зграде имале прилаз без степеница и веће лифтове.

Како каже, сарадња његовог удружења, али и свих других оваквих организација, са надлежним службама је краткотрајна, обично су то мањи пројекти који трају шест месеци или годину дана.

- Осим за уклањање свих архитектонских баријера, залажемо се за изградњу адекватних прилаза и лифтова у свим стамбеним зградама и јавним објектима првенствено на територији општине Раковица - објашњава саговорник. - Желимо адаптирана стајалишта за лакши улаз и излаз из возила јавног превоза. Железничка станица у Раковици нема прилаз за особе са инвалидитетом. Залажемо се да нам општина обезбедни специјализовано комби возило са хидрауличном платформом за превоз особа које користе колица за кретање 100 одсто инвалидности.

Уз пријаву "Стамбеном" до прилаза

Због тога, а првенствено у циљу да се ове особе оснаже да отворено указују на своја права и да се заједница едукује ради формирања исправног погледа на разноврсност, удружење "Феникс" сваког 3. децембра када се обележава Међународни дан особа са инвалидитетом организује мирне протесте или конференције за штампу.

С друге стране, у ГО Раковица кратко су нам одговорили само да је постављање рампи за особе са инвалидитетом надлежност ЈП "Градско стамбено" и да општина те захтеве и молбе прослеђује овом јавном предузећу.

МОДЕЛ ПОМОЋИ

УДРУЖЕЊЕ "Феникс" из Ресника је, према речима Јокића, више пута предлагало Општини Раковица да омогући изградњу или донира продајне "сувенир кућице" са електричном енергијом и специјализованим тоалетом.

- У тим брвнарицама, постављеним на прометним местима особе са инвалидитетом могле би да продају своје ручне радове и на тај начин зараде новац за основне дажбине које удружење мора да измири према држави и за набавку инвалидских помагала, лекова, витамина - каже Бранко Јокић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)