ТРЕЋИНА ЗАРАЖЕНИХ У БЕОГРАДУ Градоначелник Радојичић: Морамо да издржимо још мало, јер се види светло на крају тунела

Танјуг

24. 11. 2020. у 09:31

ТРЕЋИНА ЗАРАЖЕНИХ У БЕОГРАДУ Градоначелник Радојичић: Морамо да издржимо још мало, јер се види светло на крају тунела

Фото Н. Скендерија

СКОРО трећина заражених вирусом корона је у Београду, каже градоначелник Зоран Радојичић, али додаје да се "види светло на крају тунела" јер је и вакцина близу.

Радојичић као позитиван сигнал наводи јучерашњи позив немачког министра здравља да амбуланте у тој земљи буду спремне да почну са вакцинацијом од 10. најкасније 15. децембра.

Градоначелник је за ТВ Пинк нагласио да је јуче у престоници било 1.498 новозаражених, што је 29 одсто укупно позитивних у Србији, а да је било дана када је број заражених у Београду био више од 50 одсто.

-Огроман је број пацијената који је заражен. Морамо да издржимо још мало, јер се види светло на крају тунела. Посебно охрабрује то што је немачки министар здравља позвао амбуланте у тој земљи да се припреме за 10. децембар, евентуално до 15. децембра да крене вакцинација. Чини ми се да се види крај, али морамо издржати још неколико недеља - рекао је Радојичић.

Он је навео да је јуче заседао градски Кризни штаб и да су донете мере које данас ступају на снагу, а то су скраћење радног времена кафића, ресторана, тржних центара до 18 сати, инсистирање на раду од куће где год је то могуће како би се смањили контакти и избегле гужве у јавном превозу.

Маске су обавезне, како је рекао, у затвореном, али и на отвореном где су шеталишта, аутобуске станице, док је максималан број људи који могу да се окупљају на отвореном и затвореном петоро људи.

-У Београду ће на улицама бити максималан број аутобуса. Комунална милиција ће бити на терену, 15 екипа ће контролисати мере - рекао је Радојичић.

Он је рекао да су школе и предшколске установе пример доброг поступања и рада.

-Спасили смо школску годину, јер 16.500 ђака првака у Београду нису изгубили школску годину. Борбу за образовање на одређени начин смо добили. Деца ређе оболевају, немају теже форме, питање и у ком степену су преносиоци - навео је он.

Градоначелник је нагласио да је до сада у предшколским установама било 51 заражено дете и 389 запослених у предшколским установама, што није велики број на 30.000 деце колико тренутно долази у вртиће.

Градоначелник каже да је Град спреман за први снег, да је набављено довољно соли, спремна механизација за чишћење улица.

Говорећи о буџету Града, он је навео да је планирано да буџет за наредну годину буде 1,064 милијарде евра.

Од истакао да ће бити настављени започети пројекти, али да ће се радити и на новим пројектима - канализацију у Крњачи, водовод у Младеновцу, Каленић пијаца, позориште Бојан Ступица, Дом здравља Борча, Булевар Патријарха Павла, нова Хитна помоћ...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)