ГРАДИЛИШТЕ НА ОБАЛИ ДУНАВА: Челник Земуна Гаврило Ковачевић најављује реконструкцију кеја и градњу инфраструктуре у ободним насељима

С. ВИДАЧКОВИЋ

24. 11. 2020. у 09:11

ГРАДИЛИШТЕ НА ОБАЛИ ДУНАВА: Челник Земуна Гаврило Ковачевић најављује реконструкцију кеја и градњу инфраструктуре у ободним насељима

Гаврило Ковачевић / Фото ГО Земун

ЗЕМУН је сада велико градилиште, захваљујући пројектима које је иницирао председник Александар Вучић, попут брзе пруге Београд - Будимпешта, изградње надвожњака преко пружног прелаза у Батајници, нове ковид-болнице која ће постати значајан здравствени центар и која ће нам омогућити да проширимо Батајнички друм за још две траке.

Такође, изградњом интермодалног терминала у Батајници, као својеврсног царинског и трговинског центра, Земун је добио пројекат од националног значаја, који ће сигурно утицати на отварање нових радних места и развој инфраструктуре. За изградњу пратећег логистичког центра у овом насељу планирана је експропријација више од 60 хектара земљишта, а Град ће за ту намену издвојити између 2,5 и 3 милијарде динара.

Овако, за "Новости", председник ГО Земун Гаврило Ковачевић одговара на питање који су пројекти приоритетни за овај део Београда. На чело престоничке општине дошао је у септембру, а до тада је био члан Градског већа. У разговору за наш лист открива нам планове које су му "у наслеђе" оставили претходници, као и који проблеми муче Земунце.

* Какво стање у ГО Земун вам је оставио бивши председник Дејан Матић?

- Моје колеге из Српске напредне странке, које су биле на челу општине, покренуле су и реализовале велике пројекте. Као члан Општинског и Градског већа у потпуности сам био укључен у развој Земуна. Континуираним радом, у последњих 11 година, уложили смо много у инфраструктуру, уређење јавних површина, реконструкцију и изградњу установа од јавног значаја, као и у развој туризма по којем је Земун познат.

* Који је тренутно најсложенији проблем на територији Земуна?

- Посебну пажњу посвећујемо недостатку канализационе и водоводне мреже, углавном на периферији, мањим делом у центру Земуна. Очекује нас изградња фабрике за прераду отпадних вода у Батајници, што је предуслов за решавања питања недостајуће канализације. Ови радови ће се изводити фазно и подразумевају изградњу фабрике и новог колектора што ће омогућити свим периферним насељима у Земуну да се прикључе на батајнички слив. Такође, потрудићемо се да смањимо саобраћајне гужве реконструкцијом и проширењем постојећих саобраћајница, али прво треба да се усвоје планови детаљне регулације за Првомајску и Угриновачку улицу.

* Недавно је у посетио ГО Земун био и заменик градоначелника Горан Весић, а најављено је много пројеката који ће побољшати квалитет живота у Земуну. Како сте задовољни сарадњом са Градском управом?

- Резултат добре сарадње са Управом града огледа се у низу пројеката чија реализација треба да почне следеће године. То подразумева реконструкцију Земунског кеја, канализационе мреже у делу Старог језгра, другу фазу изградње водовода у Грмовцу, као и комплетну реконструкцију цевоводне мреже у насељу Шангај. Очекује нас и решавање дугогодишњег проблема проширења гробља у Батајници и Угриновцима. Такође, ускоро почиње пројектовање комплетне санације и надоградње здравствене станице у Батајници. У овом делу Земуна биће отворен и општински услужни центар. Иницирали смо и покретање поступка израде документације за реконструкцију централне зграде Дома здравља у Улици Раде Кончара.

БРИГА ЗА ДЕЦУ И ПЕНЗИОНЕРЕ

* Да ли ГО Земун спрема неке нове садржаје за најстарије и најмлађе суграђане?

- Жеља нам је да у сарадњи са удружењима грађана и пензионера осмислимо садржаје, јер они сами знају шта им је потребно. Када се стабилизује ситуација са вируском корона, моћи ћемо да наставимо са радионицама, едукацијама, излетима. Што се дечјих садржаја тиче, градиће се ново обданиште у Батајници, а биће обновљена ОШ "Светислав Голубовић Митраљета". Заједно са Центром за социјални рад нашли смо адекватну локацију за изградњу објекта за дневни боравак деце са посебним потребама, уваживши тако апеле родитеља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)