ИЗ БУЏЕТА ПО ВОЉИ ГРАЂАНА: Грађани до 28. новембра дају предлоге за трошење новца у 2021. години

М. С.

14. 11. 2020. у 13:22

КАКО ће новац из престоничке касе бити утрошен у наредној години, од данас могу да предложе Београђани. Нацрт буџета Града за 2021. годину, који износи 1,65 милијарди евра, доступан је на сајту Града. Грађани ће до 28. новембра на формулару моћи да дају сугестије и примедбе, како би се дошло до коначног плана за располагање новцем.

ИЗ БУЏЕТА ПО ВОЉИ ГРАЂАНА: Грађани до 28. новембра дају предлоге за трошење новца у 2021. години

Фото Н. Скендерија

- Када се заврши предлагање, у наредних седам дана предлози ће бити разматрани, објавиће се који су предлози прихваћени, а нацрт буџета почетком децембра наћи ће се пред градским одборницима - наводи се у градској управи. - Грађани ће на овај начин моћи да предложе нове паркове, вртиће или школе, домове здравља, дечја игралишта, као и све оно што мисле да је важно да се уради у њиховом крају. Неки предлози ће се одмах уврстити у буџет, неки ће бити стављени у план за пројектовање како би се реализовали у будућности, а они предлози за које Град Београд није надлежан биће прослеђени другим институцијама.

Према нацрту буџета, од укупно 124,5 милијарде динара, на расходе за саобраћај отићи ће око 43 милијарде динара, док ће за образовање бити намењено око 24 милијарде динара. За заштиту животне средине предвиђене су четири милијарде, а за социјалну заштиту око пет милијарди динара. За становање је опредељено око 14 милијарди динара.

Град планира да у 2021. години од иностраних банака узме кредите у износу од 3,36 милијарди динара за пројекте попут Крњаче и изградње секундарне мреже у насељу, набавке 30 нових трамваја, реконструкције трамвајских шина, изградње и реконструкције комплекса Каленић пијаце и изградње Линијског парка.

Како је раније истакао заменик градоначелника Горан Весић, неки предлози ће одмах бити уврштени у буџет, док ће се неки ставити у план за пројектовање за касније.

Захваљујући овом буџету, према Весићевим речима, започеће приширење линије БГ воза према Сурчину и Обреновцу, завршиће се обилазница око Београда, а биће набављено и 110 аутобуса на гас и изграђено 11 нових вртића.

ДВА ПУТА КОРИГОВАН

БУЏЕТ за 2020. годину, када је усвојен крајем прошле године, износио је око 143 милијарди динара. Након што је проглашена пандемија вируса корона, градска каса је срезана у априлу, а потом за још 20 одсто у септембру.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)