ПОД ЛУПОМ ДЕПО МЕТРОА: У градској управи доступан увид у нацрт плана детаљне регулације за Макишко поље на општини Чукарица

Г. НОВАКОВИЋ

29. 10. 2020. у 08:45

ПОД ЛУПОМ ДЕПО МЕТРОА: У градској управи доступан увид у нацрт плана детаљне регулације за Макишко поље на општини Чукарица

Део Макишког поља

СЕКРЕТАРИЈАТ за урбанизам и грађевинске послове омогућио је јавни увид у Нацрт плана детаљне регулације дела Макишког поља на територији општине Чукарица. Сваког радног дана до 27. новембра, суграђани ће од 9 до 18 часова имати прилику да се информишу о предложеном решењу. Своје примедбе, заинтересовани ће моћи да доставе у писаном облику надлежном Секретаријату, преко писарнице у Улици краљице Марије 1.

Изради Плана претходио је отворени урбанистичко-архитектонски конкурс дела Макишког поља из 2015. године. Поменуто подручје на површини од 682 хектара, намењено је за изградњу стамбено-пословног комплекса, трасе метроа са станицама као и за депо будућег метроа.

- Подручје Макишког поља у североисточном делу представља спону између стамбених насеља и будућег спортско-рекреативног центра на северној страни Макишког поља изнад Савске магистрале и обале реке Саве, а у југозападном делу спаја два важна саобраћајна чвора, обилазног ауто-пута и ранжирне станице Београд - пише у Нацрту. - Овај простор има изузетне потенцијале, утицај и значај за развој града. Добра саобраћајна приступачност значајна за високу концентрацију корисника, неизграђеност, отворена могућност инфраструктурног опремања, комплементарни садржаји у контактној зони и могућност функционалног повезивања са другим сегментима чине атрактивност овог простора за будуће инвестиције.

У обухвату Плана налази се део планиране трасе метро линије 1 (Железник - Миријево, секција 1: Железник - Пожешка), са две станице на површини терена ("Железник" и "Макиш") и две подземне станице ("Жарково" и "Беле воде"). Планирано је да траса на почетном делу буде изграђена по површини, а од станице "Макиш", траса метроа је планирана у "плитком ископу". Главни депо метроа је планиран од Улице Боре Станковића до станице "Макиш".

Када је реч о заштити простора, у документацији стоји да је комплекс Београдског водовода изузетан пример историјског наслеђа, који функционише дуже од века.

- Макишко поље је постало један од најзначајнијих простора у граду са аспекта снабдевања водом до данас. Планирана изградња у непосредној близини Водовода, треба да елементима зеленила и пејзажног уређења истакне карактер овог комплекса као примера индустријске архитектуре - наводи се у Нацрту.

СЕДНИЦА 15. ДЕЦЕМБРА

ЈАВНА седница Комисије за планове Скупштине града, одржаће се у згради Градске управе 15. децембра у 13 часова. Сва присутна физичка и правна лица која су поднела примедбе у вези са Нацртом плана у писаном облику, могу тада образложити примедбе пред надлежнима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)