ОНИ СУ ПРОСЛАВИЛИ 70 ГОДИНА БРАКА: Љубавна прича Милана и Дамјанке почела је на вашару, а траје и дан данас (ФОТО)

С.ВИДАЧКОВИЋ

26. 10. 2020. у 17:50

ОНИ СУ ПРОСЛАВИЛИ 70 ГОДИНА БРАКА: Љубавна прича Милана и Дамјанке почела је на вашару, а траје и дан данас (ФОТО)

Фото: приватна архива

СУПРУЖНИЦИ Милан (87) и Дамјанка (89) Антонијевић, који живе у Банатском Брестовцу код Панчева, прошлог викенда прославили су 70 година брака.

Шампиони љубави дуге седам деценија, како стоји у златном пехару који су им поклонили најмилији, у кругу породице обележили су јубилеј којим ретко који пар у Србији може да се похвали. Уз лепе жеље, да их здравље још дуго служи, а узајамна љубав и срећа испуњавају сваки дан и на прагу десете деценије.

Миланова и Дамјанкина животна прича могла би да послужи за филмски сценарио. Она рођена у богатој породици у селу Попадић код Бање Врујци, а он из села Планинаца код Мионице, у кући у којој се оскудевало. Милан је имао 13 година када је, колонизацијом, са породицом дошао у Банатски Брестовац. Када је напунио 17 година, отац га је послао у родно село како би се оженио непознатом девојком, по договору породица.

Фото: приватна архива

- Њој сам рекао "не", али ми је истог дана моја Дамјанка рекла "да" - присећа се Милан. - Био је вашар у нашем селу, платио сам музици да свира коло, кад сам видео своју супругу. Повео сам коло и позвао је да игра поред мене. Више се нисмо раздвајали, ево пуних 70 година.

Фото: приватна архива

НА МЕРДЕВИНАМА СА 90 ГОДИНА

- ОД наше вољене баке научили смо шта је воља за животом и да никад не смемо да се предамо - каже нам Александар, унук овог времешног пара. - Она се са непуних 90 година, два поломљена кука попела на мердевине да види како смо уредили спрат викендице у Врујцима! Пре две године села је у чамац и прешла на другу обалу Тамиша, како би у ресторану присуствовала 40. рођендану унука и остала је до краја весеља. Деда нам је жива енциклопедија, памћење га одлично служи и нема теме у коју се не разуме. Бескрајно смо поносни на њих.

У годинама после Другог светског рата недостајало је свега, сем љубави и пажње. Милан и Дамјанка су запрежним колима дошли у Банатски Брестовац где су прво живели са његовим родитељима. Рано су сазрели, заједно су учили и калили се кроз живот. По повратку из војске, Милан је купио трошну кућу са земљаним подом. Почели су од нуле, воду доносили са пумпи, мучили се без струје. Међутим, тежак живот није их омео у стварању здраве и поштене породице. Обе ћерке су завршиле вишу медицинску школу и имају своје породице.

Тајна успешног и дуговечног брака је у умерености, открива нам деда Милан.

- Млађим генерацијама покушавам да пренесем оно чиме сам се водио кроз живот: да увек будем задовољан оним што имам, да немам неке велике апетите које не могу да задовољим. Јер ако човек прецени себе, од њега не остаје ништа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Aleksandar

26.10.2020. 21:49

Divna prica ! Porodici Antonijevic zelim sve najlepse i cestitam na svemu ! Ljudi za primer,na zalost danas je tako nesto cuti gotovo nemoguce ! Stvarno im se divim,Bog ih blagoslovio ! Pozdrav iz Nemacke.