СРАМОТА! Оскрнављени Победник и Стамбол капија, Давидова звезда осванула на симболима Београда (ФОТО)

С. В.

24. 10. 2020. у 09:05

СРАМОТА! Оскрнављени Победник и Стамбол капија, Давидова звезда осванула на симболима Београда (ФОТО)

Фото: ЈП Градска тврђава

НЕПОЗНАТИ вандали у ноћи између четвртка и петка оскрнавили су постамент "Победника", Стамбол капију и Али-пашино турбе на Калемегдану.

Бахати суграђани плавим спрејом цртали су Давидову звезду на овим знаменитостима. Како је "Новостима" речено из ЈП "Београдска тврђава", екипе ЈКП "Градска чистоћа" јуче су очистиле ове графите. Међутим, биће неопходна и интервенција Завода за заштиту споменика културе града Београда.

ПРОВАЛИЛИ У "БАРУТАНУ"

ОДМАХ по укидању ванредног стања, половином маја, непознате особе провалиле су у Велики барутни магацин на Калемегдану и оштетили римску скулптуру која датира с краја 2. или почетка 3. века. Како су "Новостима" потврдили из Народног музеја, у чијем је власништву ова скулптура, санација ће бити дуга и трајаће најмање годину дана, јер је фигура буквално преполовљена.

На овим историјским споменицима, јуче ујутро осванули су јеврејски симболи, димензија око 40 центиметара. Уклањање је одмах почело.

- После завршеног увиђаја, ЈП "Београдска тврђава" одмах је организовало чишћење графита и захваљујући ангажовању нашег предузећа и "Градске чистоће" већ током преподнева очишћена су три графита - на спољашњој и унутрашњој Стамбол капији - каже, за "Новости", директорка ЈП "Београдска тврђава" Марија Рељић.

Због специфичности споменика и материјала који се користе за чишћење, уклањање преостала два графита преузео је Завод за заштиту споменика културе.

Иако је физичко обезбеђење присутно на Калемегдану 24 часа, нема видео-надзора. Како су нам раније рекли из овог предузећа, постављањем камера културно добро било би безбедније, а посао обезбеђења много лакши. У плану је да се у току ове године постави видео-надзор на целом комплексу, пре свега на објектима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)