ВАРИОЦИ ЧЕКАЈУ БЕОЕЛЕКТРАНЕ: Служба за запошљавање на евиденцији има мајсторе потребне градском предузећу за послове одржавања

Г. НОВАКОВИЋ

22. 10. 2020. у 12:07

ВАРИОЦИ ЧЕКАЈУ БЕОЕЛЕКТРАНЕ: Служба за запошљавање на евиденцији има мајсторе потребне градском предузећу за послове одржавања

Фото И. Маринковић

КАДА би ЈКП "Београдске електране" запослиле стручњаке са листе Националне службе за запошљавање био би решен и проблем који почиње да испливава од почетка грејне сезоне.

Због дефицита варилаца у овом предузећу, колатерална штета су очигледно суграђани. То се показало пре три, односно два дана, када су станари из Омладинских бригада и из Саре Бернар у Сремчици били у хладним становима данима.

Скоро идентични случајеви у два краја града, и са подручја две топлане, имали су и исти одговор на питање забринутих и смрзнутих суграђана када ће им проблем бити решен. Како су нам посведочили наши саговорници са Новог Београда и из Сремчице, "Беоелектране" нису могле данима да поправе квар, јер немају вариоце. У оба случаја, ту информацију су "на једвите јаде" добили од диспечера предузећа.

- Чуди ме да фирма нема такве стручњаке. То је био изговор зашто мајстора нема да поправе квар - рекао нам је пре три дана Милан Јоцовић, један од станара из Омладинских бригада 35.

ТРАЖЕНЕ ОБЛАСТИ

ОСИМ универзалног заваривача, на евиденцији Националне службе за запошљавање још је неколико области у којима су вариоци "извођачи радова". Тако је занимање "заваривач - резач гасом" потражило 539 послодаваца. На територији престонице опису одговара 18 људи. Шесторо их је запослено ове године. Електрозавариваче тражи 853 послодаваца, али укупно их је на листи НЗС 55, од чега овај посао уме да ради и осам жена. Посао је преко НЗС нашло њих 23.

Да радника варилачка струка недостаје, није тајна. Међутим, судећи према подацима које нам је доставила Национална служба за запошљавање, незапослених заваривача има на њиховој евиденцији. Примера ради, професионалаца са звањем "универзални заваривач" на подручју Београда има 19, од чега на посао чекају две даме. Ове бројке односе се на стање на дан 30. септембра ове године.

- У периоду од 1. јануара до 30. септембра, пријављене су две потребе за универзалним заваривачима - рекли су нам из Одељења за анализу и статистику. - До краја септембра укупно је запослено њих петоро.

ПРОБЛЕМ Зграда у Омладинских бригада 35

Фото Ж. Кнежевић

Како се догодило да тек од ове грејне сезоне почиње да се открива да једном важном градском предузећу фале мајстори тренутно је мистерија. На питања "Вечерњих новости" о томе колико им је варилаца потребно, колико дуго кубуре са недостатком ове струке, на који начин премошћују овај проблем и да ли ће он утицати на брзину отклањања кварова, ЈКП "Београдске електране" остало је немо.

- Реч је о интерној организацији предузећа, о чему не желимо да говоримо, то је одлука менаџмента - кратко нам је незванично речено у предузећу задуженом за топле станове.

Нажалост, да екипе за хитне интервенције долазе са данима закашњења на својој је најеженој кожи већ осетило неколико стотина суграђана. А грејна сезона тек је на почетку.
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)