КАРТОН СИТИ У СОЦИЈАЛНИМ БЛОКОВИМА: Житељи Улице Милеве Марић АЈјнштајн годинама трпе малтретирање несавесних комшија

С. Видачковић

21. 10. 2020. у 13:11

КАРТОН СИТИ  У СОЦИЈАЛНИМ БЛОКОВИМА: Житељи Улице Милеве Марић АЈјнштајн годинама трпе малтретирање несавесних комшија

Фото И. Маринковић

БУКА, смрад, неред и прљавштина "царују" у социјалним становима у новобеоградској Улици Милеве Марић Ајнштајн на бројевима 2, 4 и 6. Око 150 станара, корисиника социјалне помоћи, трпи терор неколико ромских породица које су у поменутим улазима, од станова у власништву Града, направиле право "картонско насеље".

Унутрашњост зграда на поменутим улазима, које је 2012. године Град предао на коришћење избеглицама, инвалидима и појдиним ромским породицама је у, благо речено, катастрофалном стању. Репортери "Новости" су обишли ове петоспратнице, а од подрума до последњег нивоа, не постоји ни метар зграде који није уништен или бар упрљан.

Улазна врата су обијена и немогуће их је закључати. Поштански сандучићи разлупани.

Ходници су пуни ђубрета - празних пластичних флаша, кеса од грицкалица, огризака воћа, семенки, кутија цигарета, опушака. Газишта на степеништима умазана су псећим изметом, као и поједина врата. На проваљеним становима нема брава, поједина врата су одшкринута, док друга имају импровизоване катанце. У модерном лифту примећујемо остатке нецивилизованог понашања - смрад урина, бачен и изгажен хлеб, нагомилано смеће...

Фото И. Маринковић

Осим нехигијенских и недостојних услова за живот, очајни и огорчени станари нам кажу да се осећају небезедно јер свакодневно трпе увреде, псовке, па чак и физичке насртаје уколико својим проблематичним суседима скрену пажњу на непристојно понашање. Кажу да се већ годинама обраћају надлежним институцијема од Града до полиције, али нема ни реакције, ни одговора.

- Пуних осам година тражимо да наш глас чује неко од надлежних, како би се решили дугогодишњи нагомилани проблеми - кажу станари из Улице Милеве Марић Ајнштајн. - Као закупци социјалних станова у овој улици, непрестано смо изложени вербалним и физичким нападима.

Насилници насрћу и на инвалиде, старе и болесне. У зградама и око њих влада страшна нехигијена, велика бука, прекомеран број станара, чиме се крши уговор који смо сви потписали пре усељења. Ми се трудимо да чистимо ходнике, степеништа и улазе, али је са оваквим комшијама то немогуће - причају очајни станари.

КАО У КАМЕНДИНУ

ИДЕНТИЧАН проблем имају и станари социјалних зграда у Улици Душана Мађарчића Корчагина у земунском насељу Камендин, о чему су "Новости" недавно писале. Део блока социјалних објеката који је изграђен 2003. године изгледа као гето, са обијеним и покраденим становима, ишараним фасадама, смећем... Такође, ни породице из Камендина се не осећају нимало безбедно у атомсфери коју су, својим начином живота, "креирале" тамошње ромске породице. Обраћали су се надлежним градским и државним институцијама, али нису добили ни одговор, ни решење.

Они наводе и да су овде честе масовне туче у којима се користи хладно оружје, краде се по становима и подрумима.

Фото И. Маринковић

- Један број станова је обијен и непознате особе су се ту бесправно уселиле. Да не говоримо о њиховом сумњивом понашању, неплаћању комуналија и нелегалном прикључивању на електричну енергију. Очајни смо јер се наш глас нигде не чује, нико не реагује, а желимо да живимо нормалан и миран живот - наводе станари ових зграда.

Према речима наших саговорника, када су се људи тек уселили, у приземљу је постојала канцеларија за пружање помоћи корисницима социјалних станова.

Било је предвиђено да запослени раде са људима који живе ту и помажу им при запошљавању, упису деце у школу, плаћању рачуна...

Међутим, та испостава градске управе била је кратког века. Сада је и тај простор уништен.

"Новости" су добиле на увид и одговор градске управе на жалбе станара, добијен пре недељу дана.

БЕЗ ОДГОВОРА "НОВОСТИМА"

ПОВОДОМ проблема који имају корисници социјалних станова у новобеоградској Улици Милеве Марић Ајнштајн, обратили смо се Градској управи. Међутим, из Секретаријата за социјалну заштиту, Секретаријата за послове комуналне милиције као и Секретаријата за стамбене и комуналне послове изостали су одговори на питања да ли су надлежни имали пријаве, да ли су изашли на терен, а нисмо сазнали ни на који начин овај велики проблем може бити решен.

У њему су надлежни из Секретаријата за комуналне и стамбене послове подсетили на чланове Закона о становању и одржавању зграда. Ту се, између осталог, наводи да се Скупштина стамбене заједнице путем управника треба обратити предузећу са којим зграда има уговор о одржавању.

Фото И. Маринковић

Званичан одговор који нити решава, нити узима у обзир сложеност проблема који се тиче нехигијене и небезбедности у социјалним зградама.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Da su zaradili stanove, ne bi se tako ponašali. Navikli smo ih da imaju mnoga prava, ali obaveze su im nekako izmakle. U čemu je razlika između nekog ko nije Rom i nema od čega da živi i Roma koji nema od čega da živi? Samim useljenjem u stan ne gube se loše navike.