У ХЛАДНИМ ДОМОВИМА ПЕТ ДАНА: Због квара на инсталацијама, чак 120 станова у Омладинских бригада на Новом Београду било без грејања

Г. НОВАКОВИЋ

20. 10. 2020. у 13:51

СТАНАРИ дела Улице омладинских бригада на Новом Београду до данас се нису огрејали! Већ првог дана званичног почетка сезоне топлих радијатора, прошлог четвртка, пукла је топловодна цев, због које су житељи четири улаза остали хладних станова.

У ХЛАДНИМ ДОМОВИМА ПЕТ ДАНА: Због квара на инсталацијама, чак 120 станова у Омладинских бригада на Новом Београду било без грејања

Божица Радивојчевић показује оштећења / Фото И. Маринковић

Тек после пет дана екипа за хитне интервенције "Београдских електрана" изашла је на терен како би решила проблем. До тада, како смо сазнали од станара, нису могли јер - нису имали вариоца!

Како нам је испричала Марина Костић, управница из улаза Омладинских бригада 35, проблем је настао у суседној згради, на броју 37А.

- Због пуцања цеви, угасили су наш улаз, 35А и 37 - каже нам Костићева. - Ми смо на неки начин колатерална штета. Тек смо после три дана успели да сазнамо у чему је проблем, јер су телефони диспечерског центра били заузети. Када смо коначно успели да добијемо везу, из кол-центра су нас пребацивали са једног на други број телефона, да би нам у једном тренутку, госпођа која се јавила рекла да се не зна када ћемо добити грејање јер у предузећу нема вариоца. Сви станари су веома незадовољни.

Према речима Милана Јоцовића из улаза 35, мајстори су дошли и отишли. Све ово време, Новобеограђани из 120 станова, грејали су се како су знали - на климу, грејалицу, или слојевитим облачењем. Управо у таквом издању затекли смо и Божицу Радивојчевић из броја 37А, на чијем је плафону и постало јасно да цури вода са спрата изнад.

- Ево видите, два прслука и џемпер, то је мој начин како издржавам без грејања - каже нам Божица, показујући на флеку изнад шпорета. - Да се грејем на струју није ми опција, јер ће рачун у том случају бити огроман.

Комшије су забринуте и за једног од суседа, ког су у понедељак довезли кући из болнице, после операције кука. Питају се - како ће он издржати у хладном стану.

И док је екипа "Вечерњих новости" разговарала са "смрзнутим" суграђанима, мајстори за хитне интервенције "Београдских електрана" дошле су да поправе квар. Како су нам рекли надлежни из предузећа, реч је о кућним грејним инсталацијама, и власници станова треба да их одржавају, јер су у њиховом власништву.

- Имајући у виду чињеницу да су станови и све инсталације у зградама у приватном власништву, да би мајстори приступили инсталацијама које су у квару, власници су прво морали да дају одобрење и да демонтирају кухињске елементе. Како је то сада учињено, квар ће бити отклоњен - рекли су из "Београдских електрана".

УМАЊЕЊЕ РАЧУНА

ЧИЊЕНИЦА да се грејање плаћа током целе године, додатно разљућује Београђане када настану овакве ситуације. Осим тога, и током периода топлих проба, када су температуре ваздуха захтевале да се са грејном сезоном порани, многи су ипак остали хладних радијатора. У случају станара из Омладинских бригада, из ЈКП "Београдске електране" имају утешне вести.

- Сви власници станова, који нису имали испоруку топлотне енергије у објектима 35, 35а, 37 и 37а, добиће умањене рачуне за дане негрејања - рекли су из предузећа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)