МЕТЕО СТАНИЦА НА АДИ ЦИГАНЛИЈИ

Б.Б.

09. 10. 2020. у 14:31

ЦЕНТАР за промоцију науке, са својом малом метеоролошком станицом "гостоваће" сутра на више локација у граду.

МЕТЕО СТАНИЦА НА АДИ ЦИГАНЛИЈИ

Фото: Центар за промоцију науке

Београђани ће имати прилику да се информишу о климатским изазовима, али и да сами учествују у обележавању места у граду на којима их врућина погађа и предлажу могућа побољшања и мере заштите од сунца.

Прва "станица" је код популарног "Стоунхенџа" на Ади Циганлији, од 12 до 14 часова. На Савском кеју, у блоку 70, метереолози ће бити од 16 до 18 часова, а у недељу се "селе" на Земунски кеј, где ће демонстратори Центра од 12 до 15 часова разговарати са пролазницима и бележити њихове утиске о климатским изазовима у граду.

Ова акција је део пројекта "TeRRIFFICA", која за циљ има што веће укључење грађана у борбу против климатских промена, а његова главна смерница јесте да покрене грађане да и сами буду научни истраживачи, што постаје све важнија пракса када је реч о појавама које се тичу свих нас и непосредног окружења у коме живимо.

Фото: Центар за промоцију науке

 

Станицу је осмислила и дизајнирала архитекткиња Мирјана Утвић из ЦПН-а. Грађанима пружа информације о садржају и функционисању онлајн алата за мапирање, уз основне информације о времену, клими и климатским променама. На локацији на којој је постављена, посетиоци се могу упознати како својим активностима могу да утичу на стварање креативних и иновативних решења, која ће помоћи у борби против климатских промена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)