ОБРЕНОВАЦ НАС ЈЕ СВЕ ПРОМЕНИО: Градоначелник Радојичић у Уједињеним нацијама о борби против непогода

С. В.

07. 10. 2020. у 09:53

ОБРЕНОВАЦ НАС ЈЕ СВЕ ПРОМЕНИО: Градоначелник Радојичић у Уједињеним нацијама о борби против непогода

Фото Беоинфо

ПРВИ човек Београда, проф. др Зоран Радојичић говорио је јуче на Форуму градоначелника у Палати Уједињених нација у Женеви, на панелу посвећеном борби против природних непогода.

Осим наше престонице, своја искуства поделили су и градоначелници Прага, Хелсинкија, Атине, Берна, Будимпеште, Сарајева...

Радојичић је говорио о тешким поплавама које су погодиле Србију 2014. године. Општина Обреновац је тада претрпела највећу природну катастрофу, изгубљени су животи, 30.000 људи је евакуисано, а настала је велика материјална штета на објектима и инфраструктури.

- Овај догађај условио је промену стратешког приступа у решавању проблема природних непогода - рекао је Радојичић. - Формализована је промена плана суочавања са природним катастрофама, тако да је сада надлежност локалних власти проширена чиме смо створили услове за брзу и ефикасну реакцију у кризи. Тада смо формирали и Градски штаб за ванредне ситуације чија се ефикаснст видела и у претходним месецима током епидемије.

Он је нагласио да је тада усвојен сет закона који је у складу са документом канцеларије Уједињених нација за смањивање штета од катастофа 2011-2030. Каже да се континуирано ради на пројекту развијања система за рано упозорење на поплаве, који Град Београд спроводи са Канцеларијом УН за развој (УНДП).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)