ДА ЛИ ВИКЕНД ДОНОСИ ВАНРЕДНУ СИТУАЦИЈУ У ПРЕСТОНИЦИ: Београд највеће жариште короне - данас заседа Кризни штаб

Танјуг

02. 10. 2020. у 08:36

ДА ЛИ ВИКЕНД ДОНОСИ ВАНРЕДНУ СИТУАЦИЈУ У ПРЕСТОНИЦИ: Београд највеће жариште короне - данас заседа Кризни штаб

Фото Н. Скендерија

ЗАМЕНИК градоначелника Београда Горан Весић изјавио је данас да је Београд поново највеће жариште корона вируса у Србији и апеловао на грађане да се придржавају епидемилошких мера.

Он је додао да ће данас заседати Кризни штаб и апеловао на грађане да се придржавају свих епидемиолшких мера како "не бисмо упропастили оно што смо учинили претходних месеци, када је Србија била једна од земаља с најмање новозаражених".

Весић је нагласио да маске треба носити у јавном превозу, тржним центрима и свим другим затвореним просторима.

- Неколико је дана је било хладније, баште нису радиле и ово што се дешава је последица да се маске нису носиле у затвореним просторима. Молим и апелујем на све Београђане и Београђанке, на запослене у радњама, носите маске затвореним просторима. То је једини начин да се заштитимо од епидемије, да не дођемо у ситуацију у којој смо били у јуну или марту и да поново свако зна неког ко је позитиван на Ковид-19 - рекао је Весић.

Он је додао да ће Београђани, уколико се буду поштовале мере, успети да изађу из ове ситуације на најбољи могући начин и да дочекају вакцину која ће омогућити да се трајно заштитимо од вируса.

Весић је нагласио да је јуче почела вакцинација против сезонског грипа, која може да се прими у свим домовима здравља.

Фото: ДЗ Краљево

Почела вакцинација

- У Скупштини Града јуче су се вакцинисали сви који су желели - рекао је Весић и апеловао на грађане да приме ту вакцину.

Он је нагласио да вакцина против грипа има довољно.

- Трудили смо се свих ових месеци да омогућимо да раде угоститељски објекти, да раде привреда, људи зарађују, да живот тече нормално и да се истовремено заштити се здравље становништва - рекао је Весић.

Он је истакао да долази викенд, када се људи понашају опуштеније, и позвао грађане да буду дисциплиновани.

- Ми смо ноћас контролисали неких 80 објеката, мање више се примењивале мере, али постоје одређени ресторани и гости који не желе да приењују мере. Молим да се понашамо одговорно овог викенда јер како се будемо понашли овог викенда, таква ће нам епидемиолошка ситуација бити у понедељак, уторак и среду - нагласио је Весић.

Он је додао да ако грађани буду одговорни, сачуваће се животи и здравље људи и живот ће наставити да нормално тече.

Упитан да ли ако дође до повећања броја заражених може да се очекује поновно увођење ванредне ситуације или стања у Београду, Весић је рекао да то није тема која је на дневном реду.

- У овом тренутку је довољно да се сви држимо епидемиолошких мера - поручио је Весић и као пример придржавања мера навео школе у којима је забележен само један случај преношења са једног на другог ученика.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Kritika Nekritickog Misljenja

02.10.2020. 10:02

Ако маске заустављају корону, зашто је корона у великом налету у Шпанији, Француској, Италији, Немачкој, и на сличним местима. То је зато што маске не сузбијају корону. Као и сваку заразну болест, корону може зауставити вакцина, а док се не направи вакцина, може карантин. Ту треба поменути да карантин није полицијски сат, него је то изоловање здравих људи који су били у контакту са оболелима, и оних за које се не зна јесу ли били у контакту, на пример зато што долазе из иностраанства, где наше епидемиолошке службе немају увид у контакте. На Новом Зеланду спроводи се политика карантина, али маске никад нису биле обавезне, колико ја знам, а ако грешим нека ме неко исправи. Ипак, Нови Зеланд, и поред необавезности ношења маски, неупоредиво је боље прошао од нас, и то се не може порећи. Ако су маске пресудна "терапија", Нови Зеланд би морао бити тренутно у великом хаосу, а није, док су Шпанија и Француска, такође Италија и Немачка, у приличном хаосу и проблему, иако се тамо обавезно носе маске. Чак сада, у Шпанији, почињу да спроводе у Мадриду карантин, али неселективан, јер је ствар толико измакла контроли да нису у стању да прате контакте - ето куда их је одвела непроверена догма о 1% преноса при општем маскирању. Рекло би се да није потребна нарочита моћ запажања како би се уочило да маске ни под разно не могу бити средство за сузбијање епидемије.