ТЕЖАК ВАЗДУХ ИЗ АУСПУХА: На адресу градских инспектора током целе године пристижу пријаве

А. З. Клисурић

28. 09. 2020. у 09:51

ТЕЖАК ВАЗДУХ ИЗ АУСПУХА: На адресу градских инспектора током целе године пристижу пријаве

Новости

ЗАГАЂЕЊЕ ваздуха годинама је горућа тема, а од јануара Град је преузео низ мера како би се смањила емисија штетних гасова у престоници.

Иако се зими детектује највећа концентрација загађујућих материја у ваздуху, Секретаријат за инспекцијске послове током целе године добија велики број пријава грађана.

Основни извори загађења у Београду су саобраћај и кућна ложишта која користе чврста горива различитог квалитета. Најкритичнија ситуација је зими у близини великих саобраћајница, и у деловима у којима преовлађују домаћинства која имају индивидуална ложишта. Како су нам рекли из Секретаријата за заштиту животне средине, највећа емисија штетних честица је баш у тим деловима града.

- Угашене су котларнице у СЦ Врачар, Специјалној болници за рехабилитацију и ортопедску протетику "Бањица". Они су прешли на даљински систем грејања - рекли су нам у Секретаријату за заштиту животне средине. - Поједине јавне установе и приватна предузећа променили су енергенте за огрев, а поједине су уградиле системе за смањење емисије загађујућих материја у ваздуху.

Секретаријат за јавни превоз у фебруару је донео "План мера и активности за смањење аерозагађења у Београду за период 2020-2024", а циљ је да се ублаже последице јавног превоза по животну средину у престоници.

Спроведен је и јавни конкурс за финансирање и суфинансирање пројеката у области заштите животне средине на територији Београда, а до сада су финансирана 63 пројекта.

Притужбе грађана на адресу Секретаријата за инспекцијске послове увек пристижу. Интензивнији је број пријава током грејне сезоне, али је све чешћа појава да суграђани апелују и на проблеме са индивидуалним ложиштима. Након пријаве инспектори из овог секретаријата излазе на терен, и потом преузимају мере у складу са Законом о заштити ваздуха.

Овај секретаријат покренуо је израду базе података загађивача у граду, и то по општинама, како би се адекватно и брзо информисала јавност и пратио рад гашења котларница.

ЗНАЧАЈ ПОШУМЉАВАЊА

ПОБОЉШАЊУ квалитета ваздуха требало би да допринесе и пошумљавање дуж обале Саве и допуна постојећих дрвореда. Европска унија одобрила је средства за покретање пројекта гашења котларнице Народног позоришта. Контролисана је и топлана басена "Колубара", а утврђено је да нису биле прекорачене прописане мере загађења и наложено је континуирано мерење емисије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)