ДВЕ МИЛИЈАРДЕ ЗА ОПРЕМАЊЕ: Град Београд издваја новац за потребе осмолетки, средњих школа и вртића

Б. Борисављевић

26. 09. 2020. у 19:00

У ПРОШЛОЈ години, Град Београд је за мaтеријалне трошкове, текуће поправке, опремање и одржавање школа и вртића, издвојио скоро две милијарде динара, односно 1.984.400.000.

ДВЕ МИЛИЈАРДЕ  ЗА ОПРЕМАЊЕ: Град Београд издваја новац за потребе осмолетки, средњих школа и вртића

Фото Илустрација В. Н.

На списку купљених ствари неопходних на наставу налазе се школске клупе, табле, телевизори, рачунари, а из градске касе су покривени трошкови путовања на поједина такмичења, награда за најбоље ђаке... Надлежни поручју да ће та пракса ће бити настављена и ове године, само је неопходно да школе, у складу са прописаном процедуром, затраже оно што им је потребно.

Према речима Славка Гака, секретара за образовање и дечију заштиту, новац се редовно месечно уплаћује школама за њихове текуће потребе и набавку опреме која им недостаје. Најчешћи су захтеви за набавку намештаја, рачунарске опреме, опреме за кухиње, спортских реквизита.

- Прошле године смо основним школама уплатили 781,14 милиона динара за материјалне трошкове и 137,47 милиона за опремање објеката - наводи Гак. - За средње школе је издвојено 441,27 милиона на име материјалних трошкова, 70,29 милиона за опремање и још 79 милиона за текуће одржавање. Вртићима је за сличне намене опредељено 321,77 милиона динара. Важно нам је да образовне установе, које су смештене у више од 600 објеката, имају све што им је потребно. Али, реагујемо по приоритетима, након њихових захтева, и тако да се равномерно обезбеде добри услови за боравак и учење све деце у Београду.

ВИШЕ ОД 230.000 УЧЕНИКА

У ГЛАВНОМ граду раде 201 основна и 87 средњих школа, које похађа више од 230.000 ученика.

У образовним установама запослено је више од 22.000 запослених, а укупна површина школа је више од милион квадрата.

Гак истиче да је осим великих инвестиционих улагања у реконструкцију школа и обнову фасада, које је Град започео, подједнако важно и да школе имају сва средства за рад и опрему. Све разумне захтеве у којима је испоштована прописана процедура Секретаријат одобрава. Школе захтеве подносе током целе године, али је најбоље да то учине на почетку школске године, како би буџетом био планиран новац за куповину. За потребе средњих стручни школа у 2018. години купљене су и три косачице, ЦНЦ глодалица, трактор за Пољопривредну школу...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)