РУШЕЊЕ БЛОКИРАНО НА "ВИШЕМ НИВОУ": Министарство грађевинарства поништило одлуку града о уклањању бесправне градње у Крунској 79

А. ВОЈИНОВИЋ

24. 09. 2020. у 18:58

РУШЕЊЕ БЛОКИРАНО НА ВИШЕМ НИВОУ: Министарство грађевинарства поништило одлуку града о уклањању бесправне градње у Крунској 79

Фото К. Михајловић

РУШЕЊЕ бесправно надограђеног дела зграде у Крунској улици 79 на Врачару, које је још у августу требало званично да почне, није спроведено у дело.

Машине нису могле да сравне са земљом нелегално саграђена два спрата, јер је инвеститор уложио жалбу на решење градског грађевинског инспектора за уклањање незаконите градње. Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је поништило градску одлуку о рушењу и овај предмет вратило градској грађевинској инспекцији.

Многобројни житељи Београда негодују због нелегалне градње у срцу града. Иако је Градски секретаријат за инспекцијске послове одавно наложио инвеститору да уклони нелегално саграђена два спрата, он се оглушава о налоге градске управе. Како су "Новости" недавно писале, објекат се налазио на списку приоритета Града за рушење, што је требало да се спроведе у августу. Међутим, још једном је инвеститор однео победу, а два спрата и даље пркосе решењу градске инспекције на врху зграде у Крунској.

- Како је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије, поступајући по жалби изјављеној на решење градског грађевинског инспектора којим се налаже уклањање бесправно изведених радова у Крунској 79, поништило наведени акт, предмет је враћен грађевинској инспекцији овог секретаријата на поновни поступак и одлучивање, те се извршење предметног решења није могло спровести - објашњавају, за наш лист, у Секретаријату за инспекцијске послове.

ГРАДИО И У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

ЕПИДЕМИЈА вируса корона није спречила инвеститора да за време ванредног стања због новонастале ситуације наставити градњу. Радници су све време радили пуном паром, а после укидања ванредног стања градска грађевинска инспекција није евидентирала извођење радова у Крунској 79 на Врачару.

Градска грађевинска инспекција, како су нам рекли у надлежном секретаријату, редовно контролише објекат у Крунској 79, а инвеститор није наставио са извођењем грађевинских радова на овој адреси.

- Имајући у виду чињеницу да је предмет враћен овом органу на поновни поступак, он је и даље у току - закључују за сада у Секретаријату за инспекцијске послове.

Градска општина Врачар инвеститoру је издала дозволу само за адаптацију објекта, али не и за надоградњу. Зато је, и према налогу инспекције, градња била обустављана неколико пута, међутим, трака је сваки пут била склоњена, а радови настављени, о чему је наш лист писао. Према решењу о адаптацији, коју је инвеститор добио 10. октобра 2019. године од Општине Врачар, могао је само да реновира фасаду и да обнови кров, али не и да надогради још спратова.

Техничком документацијом тада су одобрени радови на обијању потклобученог малтера, кречењу и глетовању фасаде, замени дотрајалог црепа, замени хоризонталних и вертикалних олука, стругању и лакирању постојећег паркета, као и на сређивању унутрашњих зидова и плафона. Међутим, због непоштовања донетог решења о адаптацији, Одељење за грађевинске и комуналне послове ГО Врачар поништило је донето решење о инвестиционом одржавању објекта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Rajko

25.09.2020. 17:56

Ovaj kriminal sa opstinskim organima i inspekcijom traje vise od 20godina,ne postoji objekat koji je sagradjen a da ovi hostapleri nisu uzeli pare,mnogi od jjih su milioneri,ovo znaju i vrapci na grani kao i predsednik,policija,tuzilastvo ministri i svi redom.o cemu vi ovde pisete,da bi pisali ili da zamajavate citaoce?